onsdag 22 oktober 2008

Oljeberoendets biverkningar

Via Ekonomikommentarer läser vi om forskning rörande råvaror och krig. Författarna till studien tittar på Colombia som mönsterexempel och kommer upp med intressanta slutsatser rörande priset på kaffe och olja och väpnade konflikter i landet. Själva huvudargumentet är förstås att resurser och råvaror har ett visst värde som medför ekonomisk och politisk makt till det lilla fåtal som kontrollerar råvarorna, och då den vanliga befolkningen i ett område inte får del av rikedomarna så skapar det förstås konflikter.

Det här resonemanget är extra viktigt när det handlar om olja. Utan ett konstant flöde av olja så skulle våra moderna ekonomier stanna helt på bara några få veckor. Det går så långt att våra länder betraktar flödet av olja som nationella säkerhetsintressen och, i USA:s fall, är beredda att skydda flödet av olja med militärmakt. Skulle USA överhuvudtaget vara i Mellanöstern om området bara var fyllt av jordgubbsfält? Självklart inte.

Det här resonemanget kan direkt tillämpas på länder i Västafrika och i Centrasien. Länderna här är inga fredliga demokratier som vill alla väl utan några av de värsta diktaturerna på jorden som roffar åt sig alla de rikedomar som oljan för med sig för egen del. Problem uppstår när den stora majoriteten i befolkningen också vill ha del av välståndet och börjar organisera sig i olika gerillagrupper. Eftersom både vi och amerikanerna är så beroende av olja så tvingas vi att skydda infrastrukturen runt energin med militära medel vilket bara spär på problemen.

Det enda sättet att ta sig ur dilemmat är naturligtvis att utveckla alternativ till oljan. Jag hoppas verkligen att det kommer initiaitiv från politiskt håll att göra något åt situationen. Hittills så ser det dock inte särskilt ljust ut, men det kan och kommer att ändra sig snabbt. Priset vi betalar i rena pengar är redan högt nog - priset som vi får betala i mänskligt lidande kan bli mångfaldigt högre om vi inte gör något.

Jim Puplava intervjuar tysken Lutz Kleveman på Financial Sense:
http://www.netcastdaily.com/1experts/2004/exp012404.mp3

På sin websida har Kleveman en karta över oljeledningarna i centralasien:
http://www.newgreatgame.com/excerpts.htm

Michael Klares bok "Blood and Oil" har blivit dokumentärfilm:
http://www.bloodandoilmovie.com/

Svenska bloggare om Nigeria är Smaskigt fakta!:
http://egosumsara.blogspot.com/2008/10/idag-fredag-startar-ett-nytt.html

och Siolia:
http://siolia.blogg.se/2008/october/utkast-inspirerande-med.html

liksom Fredrik Malm:
http://fredrikmalm.blogspot.com/2008/10/svt-halal-tv-och-avrttning-av-muslimska.html

Bloggen diVERse skriver om Centralasien:
http://www.kniivila.net/2008/pressen-i-ryssland-friare-an-i-etiopien/

Mullvaden skriver mer om det geopolitiska spelet i Centralasien:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/10/19/usa-ett-imperium-i-skakning/

1 kommentar:

Sara P. sa...

nigeria ja... /Smaskigt fakta