fredag 23 november 2007

Terror och Saudiarabien

Ett litet telegram på CNN fick mig i veckan att sätta kaffet i vrångstrupen. En brand i en pipeline i Saudiarabien hade dödat 40 arbetare varav 34 utländska. Enligt Saudi Aramco som utvinner nästan all olja i Saudiarabien hade branden uppstått vid "underhållsarbeten av rörledningen".

En kort tillbakablick på tidigare händelser i Saudiarabien gör det tydligt varför jag är orolig. Al Qaedas ledare Usama Bin Laden gick i December 2004 för första gången ut och uppmuntrade attacker på Saudisk oljeinfrastruktur. I februari 2006 utsattes oljeraffinaderiet Abqaiq för en misslyckad terrorattack. Enligt de knapphändiga uppgifter som kom ut från Saudi Aramco i efterhand hade det rört sig om en bil fullastad med sprängmedel som hade varit ytterst nära att skapa enorm förödelse, med skyhöga oljepriser som resultat.

Enligt Robert Baer som är en gammal CIA agent, är USA:s största fiende i Mellanöstern varken Iran eller Irak utan Saudiarabien. I boken "Sleeping with the devil" beskriver ett komplicerat förhållande mellan ett genomkorrupt kungahus och ett USA som likt en missbrukare bara vill ha mer och mer petroleum. Kungahuset i Saudi Arabien består redan nu av ungefär 30000 medlemmar och dess fortlevnad kan inte garanteras när nu en ny generation prinsar knackar på dörren och vill ha liknande rättigheter som sina fäder. Baer skriver vidare om enorma pengatransfereringar från medlemmar av kungahuset till terrororganisationer som Al Qaeda.

Nu tror jag inte att den Saudiska kungafamiljen i dagsläget är med till att finansiera terrorism som går ut över deras eget guldägg, inkomsterna från fossila bränslen. Vem vet däremot vad som kan hända i en värld på andra sidan "Peak Oil"? När dollarn är på väg ner i ett stort svart hål och Saudiarabien börjar bli oroad över betalningarna för sitt svarta guld finns det säkert krafter inom kungahuset som vill ta till drastiska åtgärder. Kanske var det en försmak på detta som vi såg i östra Saudiarabien i tisdags?

CNN:s rapport:

http://edition.cnn.com/2007/WORLD/meast/11/21/pipeline.deaths/index.html

Robert Baers artikel i The Atlantic:

http://www.theatlantic.com/doc/200305/baer

Och Baers bok på Amazon:

http://www.amazon.com/Sleeping-Devil-Washington-Saudi-Crude/dp/1400052688/ref=pd_sim_b_title_1

Rapporter på The Oil Drum:

http://www.theoildrum.com/story/2006/2/24/11925/2060

AP:s rapportering på Peak Energy:

http://peakenergy.blogspot.com/2006_02_01_archive.html

Inga kommentarer: