torsdag 1 maj 2008

Petrodollar, Iran och USA:s ekonomi

Jag vet ärligt talat inte hur mycket det ligger i konceptet Petrodollar. Det hela går ut på att när USA:s regering släppte guldbackningen av dollarn i början på 1970-talet lät de den bli knuten till petroleum. Eftersom världens länder sedan dess har varit tvungna att anskaffa dollar när de har velat köpa olja och andra råvaror har det gett USA möjlighet att finansiera hela sitt budgetunderskott bara genom att trycka pengar.

Enligt teorin utgör alla försök att denominera råvaror i annat än dollar fundamentala hot mot den amerikanska ekonomin, något som man är beredd att gripa till vapen för. År 2000 började Saddam Hussein sälja den irakiska oljan i euro vilket (enligt teorin) utgjorde en av anledningarna till kriget år 2003. I februari började Iran sin egen oljebörs där de enligt uppgift skulle sälja petroleum i korg av valutor bl. a. dollarn. Nu har iranierna sagt att de inte längre tänker godkänna amerikanska dollar i transaktioner med olja vilket bland Petrodollar-anhängarna har givit upphov till kommentarer som "Nu smäller det snart".

I samma anda är observationen att Saudiarabien i december förra året under ett par dagar släppte backningen av sin valuta till dollarn. Det här är om något en varning till USA om att de inte i evighet kan räkna med Saudiarabiens stöd. Som det är nu har Saudiarabien samma inflationstryck i sin ekonomi som USA har i sin. När som helst kan OPEC-länderna besluta sig för att överge den fallande dollarn och sälja sina varor i andra valutor.

Om det här hade varit ett vanligt år så hade jag också trott på en amerikansk attack mot iranska mål. I år är det dock val i USA så jag tror inte på krig innan november. Både John McCain och Hillary Clinton har redan sagt att de vill attackera Iran om de blir presidenter. Bara om Barack Obama blir president kan vi undvika det här vansinnet. Med Petrodollar i plånboken eller ej.

Artikeln på CBS News:
http://www.cbsnews.com/stories/2008/04/30/business/main4057490.shtml?source=mostpop_story

Saudiarabiens riad mot amerikanska dollar:
http://finance.yahoo.com/currency/convert?amt=1&from=USD&to=SAR&submit=Convert

De senaste stegen mot en militär konflikt med Iran:
http://www.cbsnews.com/stories/2008/04/29/eveningnews/main4056941.shtml?source=mostpop_story

En Wikiartikel om Petrodollar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Petrodollar_warfare

Artikel från 2006 om dollarns roll som reservvaluta av Professor Krassimir Petrov:
http://www.informationclearinghouse.info/article11613.htm

Andra bloggare som skriver om Iran är Mats Reimbertsson:
http://coldlazarus.blogspot.com/2008/04/ironi.html

och Alfamannen:
http://bilisti.blogspot.com/2008/05/opec-varnar-oljan-kan-kosta-200-dollar.html

Inga kommentarer: