lördag 31 maj 2008

Bulgariska långtradarchaufförer och inflation

Via bloggen Ekonomistas får vi tips om Milton Friedmans program Free to choose från 1980. I ett av avsnitten talar han om inflationsbekämpning och medlemmarna i den svenska riksbanksstyrelsen borde ta sig en ordentlig titt och verkligen analysera vad som sägs.

Eftersom inflationen är ett resultat av en ökad pengamängd, och prisökningarna är ett symptom och inte en orsak till inflationen, så finns det bara en väg ut ur de enorma ekonomiska problem som vi står inför: Betala med guldmynt! Bara så kan vi reducera inflationen och slutligen betala ett riktigt pris för oljenotan. Samtidigt skulle vi också vara tvungna att ställa in hela vårt kreditbaserade monetära system och verkligen få en budgetdisciplin som heter duga. Problemet är ju naturligtvis att medicinen är väldigt besk. Så besk att ingen på valbar plats vill ställa sig upp och progagera för en sådan politik. Alternativet att inte göra någonting kommer dock att visa sig att bli flerfaldigt värre.

I dagens The Daily Telegraph finns en artikel om hur den begynnande inflationen börjar ge den europeiska befolkningen huvudvärk. Artikelförfattaren David Blair skriver om italienska fiskare, bulgariska långtradarchaufförer och blockader av franska oljeraffinaderier. Hittills så finns det dock bensin och diesel att tillgå -folk tycker kanske inte om priset - men det finns att tillgå. Tänk på hur situationen blir om ett par år när bensinen kostar 5 € litern, blir rationerad och vi dessutom har Weimar-liknande inflation.

David Blair skriver i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2055502/All-over-Europe-food-prices-stay-high-A-bombshell-in-the-shopping-basket.html

Martin Flodén skriver på Ekonomistas:
http://ekonomistas.se/2008/05/28/grundkurs-i-inflationsbekampning/

Milton Friedmans Free to choose om inflation:
http://www.ideachannel.tv/includes/video_high.php?id=9

Inga kommentarer: