tisdag 27 maj 2008

Hungerskravaller

Hittills i år har det varit hungerskravaller i 37 länder däribland Kamerun, Niger, Egypten och Haiti. BBC rapporterar att de ökade majspriserna har lett till att priserna på mexikanska tortillas har gått upp med 18% på ett år. För ett år sedan protesterade tusentals mexikaner emot de ökade matpriserna. Eftersom priset på majs i stor utsträckning handlar om att göra etanol från spannmål så handlar det ytterst om att antingen ha bränsle till bilarna eller att äta sig mätt.

De ökade priserna på spannmål slår speciellt hårt mot asiatiska länder med stora befolkningar såsom Kina, Indonesien och Indien. En miljard människor lever på mindre än 2$ om dagen och med de ökade priserna på dieselolja och konstgödsel så blir Kinas ledare naturligtvis nervösa. Christopher Laird på nyhetsbrevet PrudentSquirrel skriver så här om situationen:

"Kina betalade precis ett överpris på 400$ per ton konstgödsel för någonting som kostade 170$ så sent som i januari. Ordern var dessutom enorm, och anledningen? De kinesiska ledarna är livrädda för att om de inte lyckas med en rekordskörd i år så kommer miljoner att svälta nästa år. Situationen är ödesdiger."

Ödets ironi är att när världen behöver mer mat än någonsin så blir fler och fler fertila jordar lagda i träda på grund av de skenande priserna på konstgödsel och bensin. Smaklig måltid på er!

Christopher Lairds nyhetsbrev The Prudent Squirrel: http://www.gold-eagle.com/editorials_08/laird051408.html

BBC-telegram om mexikanska tortillas:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7402229.stm

Kurt Lundgren skriver mer från Öland:
http://kurtlundgren.webblogg.se/1208669873_uppvrmning_skit_i_de.html

Richard Daughty skriver på The Daily Reckoning: http://www.dailyreckoning.com/Writers/Mogambo/DREssays/MG052608.html

Inga kommentarer: