fredag 2 maj 2008

Georgien, Ryssland och BTC

De senaste dagarna har spänningarna mellan Georgien och Ryssland tilltagit. På ytan handlar konflikten om republikerna Abchazien och Sydossetien som vill knyta allt tätare band med Ryssland, medan USA aktivt stöder deras återförenande med Georgien. I förra veckan blev ett obemannat georgiskt spaningsflygplan nedskjutet över Abchazien och i veckan förkunnade Ryssland att de sänder ytterligare 1300 "fredsbevarande" styrkor till området. Eftersom Georgien är en potentiell NATO-medlem så har det fått larmklockorna att ringa i Bryssel och ämnet var en given punkt på dagordningen för EU:s utrikesministrar i Luxemburg i veckan.

Så varför är centralasien så viktigt? Anledningen är naturligtvis petroleum och naturgas plus det faktum att alla tre världsmakterna (USA, Kina och Ryssland) samtidigt försöker skaffa sig geopolitiskt inflytande över området. Ryssland befinner sig nu i den lyckliga situationen att de har ett överskott av energi inom sina gränser och behöver därför inte ta del av den olja som finns i centralasien. Rysslands intresse är däremot att kontrollera transporten av energi bl. a. till den europeiska marknaden. Det är därför Georgien är så viktigt och situationen så farlig.

Georgien har inga egna energitillgångar men hyser den strategiskt viktiga Baku-Tiblisi-Ceyhan
(BTC) oljeledningen som för ut olja från Kaspiska Havet till Medelhavet. Den öppnade i maj 2005 och utgör en nagel i ögat på Ryssland samtidigt som den naturligtvis är en amerikansk triumf. Eftersom den amerikanska militären betraktar flödet av olja som ett nationellt säkerhetsintresse så tänker de naturligtvis försvara BTC-linjen med näbbar och klor. Problemet med den ryska truppkoncentrationen är att det snabbt kan skapa ett missförstånd som snabbt kan eskalera utan att någon egentligen har den avsikten.

Att finna alternativ till petroleum och att konsumera mycket mindre är som jag ser det EU:s viktigaste utrikespolitiska utmaning.

Artikel om Carl Bildt och Georgien i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1194125.svd

Artikel om grälet mellan Saakashvili och Putin i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=763098

Wikiartikel om Baku-Ceyhan-Tiblisi oljeledningen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Baku-Tbilisi-Ceyhan_pipeline

TV8:s Världen i Fokus om Abchazien och Sydossetien:
http://viastream.player.mtgnewmedia.se/inner.php?TvSkin=tv8_swe&TvFlag=tv8

Carl Bildts Alla dessa dagar:
http://carlbildt.wordpress.com/2008/04/29/oroande-ryska-steg-i-georgien/

M Chênes Elfenbenstornet:
http://elfenbenstornet.blogspot.com/2008/04/ryssland-hotar-georgien-valdas-adamkus.html

Inga kommentarer: