tisdag 6 maj 2008

Flygets framtid

Med ett oljepris på över 120$ fatet är det inte så konstigt att flygbolagen börjar känna av trycket från en allt högre bränslenota. Även billigflygbolag som Ryanair känner av en allt hårdare marknad och som ett tecken på god vilja avskaffade VD:n Michael O'Leary nyligen bonusarna för företagets ledning.

Naturligtvis kan bolagen rationalisera bort en del kostnader, men inte hur mycket som helst. Problemen tar också effektivt död på spekulationer om ökad vinst för billigflygbolagen eftersom alltfler skulle välja dessa bolag när resandet blev dyrare. Med allt större efterfrågan på olja från Kina och Indien och med en produktion som i bästa fall stagnerar så finns det heller ingen ände i sikt. Vem vet vi kanske har ett oljepris som närmar sig 200$ innan sommaren är slut? Det skulle i sådana fall sätta ännu större press på flygbolagen.

Så vilka konsekvenser får det här i det större perspektivet? Eftersom någon form av flygtrafik nästan är obligatorisk och billigflygbolagens framtid är räknade så får vi räkna med konsolidering bland de nationella bolagen. Ett av de första offren blir då naturligtvis turismen. Så glöm alla helgresor till Rom och tvåveckorssemestrar till Kanarieöarna och rikta in er på att semestra på hemmaplan i stället. Världen kommer att bli stor igen.

David Strahan skiver i Petroleum Review:
http://www.davidstrahan.com/blog/?p=153

Tom Whipple skriver i Falls Church News Press:
http://www.fcnp.com/national_commentary/the_peak_oil_crisis_the_half-life_for_air_travel_20080501.html

Reuters telegram om Ryanair:
http://www.reuters.com/article/rbssIndustryMaterialsUtilitiesNews/idUSL2890144720080328

Mrs Woods miljöblogg skriver mer om flygbränsle:
http://regionalreklam.blogg.se/1209730701_ett_grnare_flyg.html

liksom David Jonstad på Arbetarens klimatblogg:
http://www.arbetaren.se/klimatblogg/2008/05/05/sossarna-angriper-flyget/

1 kommentar:

Anonym sa...

Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

- David