onsdag 21 maj 2008

De sju hajarna

Kevin Phillips, en gång republikansk strateg under Nixon-åren och numera en av partiets argaste kritiker, har precis skrivit en ny bok: Bad Money: Reckless Finance, Failed Politics, and the Global Crisis of American Capitalism. I en artikel i denna månads Harpers' Magazin ger han en försmak av det som han egentligen vill säga i boken. Artikeln fokuserar bara på en liten del av bokens budskap, om hur den officiella statistiken är felaktig och hur den stora massan av folk är felaktigt underrättade om ekonomins riktiga hälsotillstånd, och bokens verkliga värde går inte riktigt igenom.

I boken säger Phillips att när ett land är på väg in i lågkonjunktur så finns det normalt två-tre faktorer att oroa sig för. I dagens situation så finns det så mycket som sju faktorer som konvergerar för att slå allvarliga hål på den amerikanska skutan:

1/Det första är att finanssektorn i den amerikanska ekonomin numera utgör hela 20% av BNP. En firma som General Motors tillverkar fortfarande bilar, men den viktigaste inkomstkällan för GM är innovativa lån till presumtiva kunder.

2/Det andra problemet är den enorma amerikanska skulden både för privatpersoner och den amerikanska staten. Skulden har gått upp med ungefär 700% sedan 1980-talet, och den privata skulden uppgår nu till hisnande 50 triljoner dollar. För att sätta det här i perspektiv så räknade ledande ekonomer på att subprime-krisen skulle kosta någonstans i storleksordningen 250-300 miljarder dollar. Senast som skulden var i närheten av det här var i slutet av 1920-talet och i början av 1930-talet precis innan den stora depressionen.

3/Den tredje faktorn är att huspriserna är på väg ned på bred front. Om huspriserna fortsätter nedåt i samma takt som nu så räknar ekonomer som Paul Krugman med att så mycket som 30% av huspriserna försvinner. Det här skulle i sådana fall leda till att 20 miljoner husägare, eller 40% av de amerikanska hushållen, har mer lån på husen än vad husen är värda och riskerar exekutiv auktion.

4/Den fjärde faktorn handlar om råvarudriven inflation.

5/Den femte faktorn är den usla ekonomiska statistiken som Phillips skriver om i Harpers'.

6/ Den sjätte faktorn är att världens oljeproduktion når ett maximium för att sedan klinga av, Peak Oil.

7/Den sjunde och sista faktorn att den amerikanska dollarn traditionellt har varit knuten till olja, något som har gynnat de amerikanska konsumenterna i flera decennier. Nu verkar de goda tiderna vara över och dollarn är på väg ut över stupet. Ekonomer som Gabriel Stein på Lombard Research har länge talat om risken för att Saudiarabien släpper sin knytning till den amerikanska dollarn och likande tongångar finns både i Kina och Japan.

Så vilka slutsatser drar då Phillips? Han säger att de ekonomiska problem som den amerikanska ekonomin står inför har inte setts sedan den stora depressionen. Eftersom det som händer i USA även brukar hända här i Europa med en lag-fas så tippar jag att hela världskapitalismen just nu står inför sin värsta kris på 80 år.

Av den österrikiska ekonomiskolan lär vi oss att en sådan kris bara kan tas om hand på två sätt: Antingen via den traditionella deflationsvägen med höjda räntor och minskat värde på tillgångar eller så via inflationsvägen à la Weimar. Det finns ingen väg emellan. Eftersom Federal Reserve har bestämt sig för att trycka pengar som tokiga så tror jag att resultatet den här gången blir hyperinflation.

Boken Bad Money på Amazon:
http://www.amazon.com/Bad-Money-Reckless-Politics-Capitalism/dp/0670019070

Artikeln i Harpers' Magazine kan läsas här:
http://www.tampabay.com/news/article473596.ece

Paul Krugman skriver om att ha mer lån på huset än vad huset är värt:
http://www.nytimes.com/2007/12/14/opinion/14krugman.html?_r=1&oref=slogin

Mer att läsa finns hos Stefan Karlsson:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2007/08/does-core-inflation-predict-all-items.html

och hos Norrlandsfolket:
http://norrlandsfolket.blogspot.com/2008/05/bad-money-reckless-finance-failed.html

Inga kommentarer: