tisdag 20 maj 2008

Oljeexport och dess konsekvenser

I en intervju på CNBC talar Dr. Robert Hirsch de enorma problem som Peak Oil innebär. Hirsch, författare av rapporten Peaking of World Oil Production: Impacts, Mitigation, and Risk Management från 2005 och skriven för USA:s energidepartement, förutspår priser på 12 - 15$ per gallon innan rationering sätter in. Han talar inte om när, men att det kommer att hända fortare än vi anar därom råder inget tvivel.

Världens oljeproduktion har sedan 2004 i stort sett varit konstant samtidigt som efterfrågan från länder som Kina och Inden bara fortsätter att öka. Än värre är att oljeexporten från de exporterande länderna sjunker än snabbare än oljeproduktionen. Detta beror på att det inhemska förbruket ökar hela tiden tack vare oljedopade ekonomier.

Det här får naturligtvis även långsiktiga konsekvenser för EU:s energisäkerhet, tydligt illustrerade av ett uttalande nyligen från chefen för det forna ryska elektricitetsmonopolet Anatolij Tchubais i Financial Times: "I strategiska termer bör vi varken prioritera Kina eller Europa. Vi har olje- och gasledningsprojekt i norr, söder och väst. Vad vi nu behöver är ryska olje- och gasledningar."

Som Dr. Hirsch säger så klarar inte marknaden av att finna förnyelsebara energikällor i den omfattning som krävs. Omställningen tar flera år. Att Europa i ett sådant läge litar på en 25% import från Ryssland borde vara förmål för oro i Bryssel. Att Ryssland både har energivapnet och också viljan att använda det har de redan visat. Är det verkligen en energikris som krävs innan politikerna får upp ögonen?

Videon på CNBC med Dr. Hirsch:
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=747947551

Hirschrapporten:
http://www.netl.doe.gov/publications/others/pdf/Oil_Peaking_NETL.pdf

Artikeln i Financial Times med Anatolij Tchubais uttalande:
http://www.ft.com/cms/s/0/c16e0bb2-253b-11dd-a14a-000077b07658.html?nclick_check=1

David Galland skriver om Jeffrey R. Browns Export-Land-Model:
http://www.fxstreet.com/futures/market-review/outside-the-box/2008-05-20.html

Emme K på Falkblick skriver mer om konsekvenserna för Sverige och hur vi behandlar dem:
http://falkblick.nu/?p=239

Inga kommentarer: