fredag 23 maj 2008

TNK-BP:s bekymmer

Russel Hotten och Adrian Blomfield skriver en intressant artikel om BP:s ryska avdelning TNK-BP. I artikeln sägs det att en Moskvabaserad investment-firma, Tetlis, på märklig rättslig grund förhindrar 147 medarbetare att arbeta för TNK-BP. Det här ser ut att kunna sätta käppar i hjulet för försäljningen av TNK-BP:s del i det östsibiriska gasfältet Kovykta.

Bakgrund:

Vladimir Putin, Rysslands f.d. president, skissade i sin doktorsavhandling från 1997 på hur Ryssland skulle kunna återuppväcka sin fornstora glans genom att nationalisera de olje- och gaskällor som fanns i Ryssland. Vidare ville han ta kontroll över transporten av olja och gas och på så sätt skaffa sig strategisk makt gentemot de västerländska kunderna som skulle få betala ett högt pris för att ta del av de ryska rikedomarna. Det är precis den politiken som han har genomfört som president och som nu fortsätts av hans efterträdare Alexander Medvedev.

Eftersom många av projekten i Ryssland och Centralasien betraktades som svåra att utföra behövde Putin ha hjälp med teknik och investeringar från de västerländska oljebolagen. Efter att ha investerat en massa pengar och tekniskt kunnande har dock den ryska regeringen helt sonika drämt igen dörren i ansiktet på de västerländska bolagen. Royal Dutch Shell blev t. ex. 2006 tvungna att lämna kontrollen över sitt 22 miljoner dollar projekt Sakhalin-2 till Gazprom, och nu tros BP gå samma väg till mötes genom att förlora sin del i TNK-BP. Redan har den ryska regeringen tvingat TNK-BP att sälja sin andel i Kovykta till Gazprom. Intressant är att de första tecknen på att Royal Dutch Shell var på väg att få bekymmer med de ryska myndigheterna var att skatteinspektörer började dyka upp på huvudkontoret. De senaste månaderna har BP haft exakt samma bekymmer.

Vi spelar exakt samma spel som på 1980-talet: De Onda mot De Goda. Skillnaden den här gången är bara att De Goda är så oändligt mycket svagare.

Artikeln i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/05/23/cnbp123.xml

Artikel i The Australian Business om ryska påtryckningar för att sälja TNK-BP:s andel i Kovykta:
http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,20867,21207955-36375,00.html

Läs mer hos Steve LeVine:
http://oilandglory.com/2008/05/putins-wealth.html

Inga kommentarer: