torsdag 8 maj 2008

Kanonerna i maj

Krigstrummorna ljuder bara högre och högre mellan Ryssland och Georgien samtidigt med att Vladimir Putin har lämnat över presidentämbetet till Dmitrij Medvedev. Medvedev får kanske en flygande start som president med ett världskrig på halsen när den i grunden etniska konflikten blossar upp och också involverar amerikanska styrkor.

Jag tror inte att det är något som amerikanerna räknar med eller vill, men eftersom amerikanerna har militärbaser i Georgien är risken för eskalation uppenbar. Anledningen till militärbaserna är naturligtvis oljeledningen Baku-Tiblisi-Ceyhan som Steve Levine på bloggen Oil and Glory har karaktäriserat som "USA:s största utrikespolitiska triumf det här decenniet". Oljeledningen för ut 1 miljon fat olja om dagen från Kaspiska Havet till den turkiska staden Ceyhan i medelhavet och går helt utanför Ryssland.

Är det någon som på fullt allvar tror att amerikanerna kommer att lämna över oljeledningen till Ryssland utan vidare? Kanonerna i augusti 1914 bli kanske Kanonerna i maj 2008.

Artikel i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=767206

Ledarsticket i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1222759.svd

Steve LeVines The Oil and the Glory:
http://oilandglory.com/2008/05/meet-new-boss.html#links

Fredrik Antonsson skriver:
http://tokmoderaten.blogspot.com/2008/05/ny-president-hos-arvsfienden.html

samt bloggen Personalist-Javisst:
http://personalist.wordpress.com/2008/05/07/matkskifte-eller-ansiktsmask/

2 kommentarer:

Vilhelm Konnander sa...

En konflikt i samband med ett politiskt maktskifte ligger inte i något lands intresse - så ej heller Rysslands. Förutom den rysk-georgiska konfliktens egen dynamik, kan man sålunda även se ryska inrikespolitiska orsaker i skilda gruppers önskan att positionera sig under pågående övergångsfas.

reflexions of red sa...

Ja, i den mån det är i Rysslands intresse att strypa oljeexporten från Kaspiska Havet till de västerländska marknaderna har du naturligtvis alldeles rätt.

Problemet i Georgien är att andra stormakter också har intressen och militär närvaro i området. En konflikt kan därför eskalera blixtsnabbt utan att någon egentligen vill.