onsdag 14 maj 2008

Butanol från glukos

Om vi nu lämnar de dystopiska undergångsscenarierna bakom oss för ett ögonblick och i stället tittar på den teknikutveckling som faktiskt föregår så händer det faktiskt en hel del inom bioteknikområdet. Speciellt gäller det här för genetiskt modifierade mikroorganismer.

I en artikel i Nature nyligen så lade en forskargrupp i Los Angeles fram resultat som visar att de har lyckats framställa E. Coli bakterier som kan syntetisera butanol från glukos. Tekniken bygger på känd DNA-teknik och enligt författarna så överlever bakterierna i en 10 mM eller 2% butanol-koncentration. Om tekniken utvecklas finns det definitivt potential för 10 eller kanske t.o.m. 20%. Personligen skulle jag vilja titta på andra modell-organismer, såsom jästceller exempelvis.

Det är något som faktiskt kan användas som substitut till flytande fossila bränslen.


Eftersom det enda bränslealternativet som våra kära politiker har tagit fram är etanol från brasilianska sockerrör så är det här goda nyheter. Etanol är ju som bekant energineutralt och användandet ger andra problem som de inte räknade med från början. Butanol är dessutom en flergrenad alkohol med mycket bättre egenskaper som bränsle än vad etanol har både vad gäller energi-innehåll och skador på motorer. Det här är något som vi också kan skala upp relativt enkelt. Processen bör i teorin inte vara helt olik den som gäller vid ölproduktion, och det om något, är något som vi kan.


Annie Johansson skriver om Centerpartiets Miljödialog:
http://anniejohansson.blogspot.com/2008/03/miljdialogen-ger-oss-nya-utmaningar.html

LUF i Lund är också engagerade:
http://luflund.wordpress.com/2008/04/29/nej-till-lokalt-veto-mot-mineralutvinning/


liksom Christian Valtersson:
http://baksteg.blogspot.com/2008/04/vem-har-lsningen-p-klimatkrisen.html

Sammanfattningen på NIH:s Pubmed:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18172501?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=3&log$=relatedarticles&dbfrom=pubmed


Anders Isaksson skriver i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=753878


(Jag vet att både Science och Nature är bakom en paywall, men ni vet var ni kan få tag på originalartiklarna...)

Inga kommentarer: