måndag 10 mars 2008

Titanic och isberget

Finansoron i USA brukar betraktas som något odefinerbart som egentligen inte rör svenska folket speciellt mycket. "Vad gör det mig att banksektorn i USA är på väg ned?", tänker kanske någon. Anledningen till att det inte är så enkelt är naturligtvis att världsekonomin numera är ordentligent sammanvävd, så att om loket, den amerikanska ekonomin, drabbas av problem drabbar det naturligtvis de efterföljande vagnarna i lika hög grad, men senare.

Krisen har gått från sub-prime markanden via fastighetsobligationer till monoline försäkringsbolag till att nu allvarligt skrämma Fannie Mae och Freddie Mac, de två statsgaranterade låneinstituten i USA. Om det här skriver Paul Krugman i en läsvärd kolumn i The New York Times och David S. Hilzenrath i en artikel i The Washington Post.

Så hur får påverkar det här vår egna privatekonomi och hur skall vi skydda oss? Om vi skall tro på investeringsrådgivare som Jim Puplava och Marc Faber så skall man investera i fyra områden: Ädelmetaller, för att skydda sig från den inflation som på allvar kommer att få genomslagskraft senare i år; energi, eftersom energipriserna är rekordhöga p.g.a stagnerande oljeproduktion, oljebolagen gör rekordvinster och folk fortfarande måste köra bil; mat, eftersom folk fortfarande måste äta även om matpriserna är på väg upp, och infrastruktur, därför att med en sinande oljeproduktion måste vi i framtiden bygga ut hela vårt masstransportsystem.

Ta det för vad det är värt.

Jim Puplavas Financial Sense Newshour (lyssna gärna på "The Big Picture" från i lördags (080308) för en klar och koncis förklaring av finanskrisen):
http://www.financialsense.com/fsn/main.html

Artikel i The Toronto Star om Dr. Marc Faber:
http://www.thestar.com/Business/article/326371

Paul Krugman skriver i New York Times:
http://www.nytimes.com/2008/03/10/opinion/10krugman.html?_r=1&hp&oref=slogin

Artikeln i The Washington Post om Fannie och Freddie:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/03/06/AR2008030603745.html?sub=AR

Inga kommentarer: