måndag 17 mars 2008

Köttproduktion, transporter och global uppvärmning

Apropå lördagens postering om Lasse Swärds krönika i DN så såg jag faktiskt den dokumentär om klimatet som han hänvisade till nu i helgen. I dokumentären tar de upp en FN-rapport som visar att världens köttproduktion är en värre orsak för utsläpp av växthusgaser än transporterna. Deras poäng var att ledande politiker alltför länge har förbisett detta och inte heller har velat skapa ekonomiska styrmedel för att styra upp köttkonsumtionen.

De har i och för sig en poäng i det de säger, men det journalisterna på "Uppdrag granskning" missar är att peka på den egentliga anledningen att beskatta motorbränslet och transporterna så hårt: "Peak Oil". Det att världens oljeproduktion når ett maximum för att sedan gå in en terminal fas av mindre och mindre produktion. Alla är vi väl vagt medvetna om att petroleum är en ändlig resurs som en dag kommer att vara slut, men få politiker har hittills gått ut och sagt att vi har ett enormt energiproblem på halsen.

Det skulle vara ett intressantare ämne för en dokumentär.

Uppdrag granskning på "SVT Play": http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=1083616&d=14750

FAO rapporten, färdig att downloadas som pdf:
http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm

1 kommentar:

Peter sa...

Bra sagt.
Tycker själv att denna klimathysteri tar fokus från det verkliga problemet, Peak Oil.
Dessvärre verkar det i det närmaste tabu att diskutera det i media idag. Allmänna uppfattningen (även hos regeringen) är att vi kan ånga på i 40 år till som vi gör idag. Sanslöst.