måndag 3 mars 2008

En tråkig måndag

Det kanske ser ut som en slö dag utan stora händelser, men jag håller inte med. Bloombergs websida listar idel dåliga nyheter om den amerikanska ekonomin. Det ser ut som om subprime krisen fortfarande lever kvar i högönsklig välmåga, och i The Daily Telegraph läser vi om hur subprime-lånen leder till fallande huspriser och exekutiv auktion när folk inte längre kan betala på sina lån. Vidare läser vi om ett akademiskt arbete, bl. a. författat av folk från Goldman-Sachs och Morgan-Stanley, som säger att sub-prime krisen kommer att få betydligt större genomslag i den riktiga ekonomin än vad bedömare hittills har trott.

På Peak Oil fronten finns det i dagarna ett intressant meningsutbyte mellan Peter Odell, som är ytterligare en i raden av ekonomer som tror att efterfrågan styr tillgången på olja, och Roger Bentley, professor i Reading. Odell skrev ett svar på en originalartikel av Jeremy Legget i The Guardian där han sa "att världen behöver inte oroa sig för petroleum därför att Norge, Italien och Österrike kan klara skivan". Läs gärna Bentleys lustmord på Odells bisarra utsagor.

I Sverige är den här ekonomiska skolan främst företrädd av Johan Norberg. Kanske är det på sin plats att igen säga att utan billig transportenergi och utan relativ fred så är globaliseringen som fenomen ett minne blott.

Referenser:

Artikel om sub-prime krisen i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/03/03/ccsubprime103.xml

Artikel om hur sub-prime krisen smittar ned resten av ekonomin på CNBC:
http://www.cnbc.com/id/23409057

Jermey Leggetts artikel i The Gurdian:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/feb/05/comment.oil

Peter Odells svar i The Guardian:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/feb/15/oil.climatechange

Peter Odells bok "Why carbon fuels will dominate the 21`st century"
http://www.amazon.com/Carbon-Dominate-Century-Energy-Economy/dp/0906522226/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1204571691&sr=8-1

Roger Bentleys lustmord på samma artikel (skrolla ned till slutet):
http://www.odac-info.org/newsletter/2008/02/29

Johan Norbergs blogg:
http://www.johannorberg.net/

Inga kommentarer: