onsdag 5 mars 2008

Idel dåliga nyheter

Dåliga nyheter är som bekant ofta självuppfyllande. Speciellt gäller det här ekonominyheter och när ekonomijournalisterna förlorar sina egna pengar så ser de allt falla samman. Ofta är det dock inte riktigt så illa som de vill göra gällande. Ur ett investeringsperspektiv är det exempelvis ett gyllene tillfälle att köpa aktier på rea när kurserna faller.

I måndagens The Daily Telegraph skrev Ambrose Evans-Pritchard en artikel som handlade om den amerikanska ekonomin som har fått sig en rejäl törn p.g.a. subprime krisen som dessutom bara ser ut att sprida sig. Sant är att finanssektorn har råkat ut för en rejäl härdsmälta, och några mindre banker i USA kommer säkert att gå i konkurs, men finanssektorn utgör bara omkring 20% av ekonomin och många företag i de resterande 80% uppvisar fortfarande solida finanser.

Så även om jag inte kan låta bli att läsa de här artiklarna så är det samtidigt en god idé att läsa exempelvis Lars-Georg Bergkvist i SvD och Johan Schück i DN för att få ett klassiskt svenskt perspektiv på finansoron. Det verkar illa nog i deras versioner.

Ambrose Evans-Pritchard skriver i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/03/03/ccview103.xml&CMP=ILC-mostviewedbox

Johan Schück skriver i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=747570

Lars-Georg Bergkvist skriver i Svenska Dagbladet:
http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_299043.e24

Inga kommentarer: