onsdag 19 mars 2008

Fastigheter och belåning

Även om jag vet att det inte är hälsosamt kan jag inte låta bli att leta efter nyheter och bloggar med "doom and gloom"-karaktär. Idag har jag hittat två intressanta artiklar med mycket oroande slutsatser: En kalifornisk blogg med det passande namnet "Dr. Housing Bubble" om fastighetsmarknaden i södra Kalifornien och en mycket bra beskrivning av hela finanskrisen på "The Hindu Business Line".

"Dr. Housing Bubble" berättar historien om en litet kyffe i South Central Los Angeles som kostade hisnande $395000 i slutet av januari 2007, och ett år senare var priset bara $288000 vilket svarar till en nedgång på 27,1%. Bloggen har några bilder på huset som i stort sett bara är ett skjul, och min första tanke är: Hur kan någon vilja investera en massa pengar i ett sådant ruckel? Det är kanske något som man först skrattar åt, men skrattet stelnar när man får reda på att de här människorna långt ifrån är ensamma.

Den andra artikeln är skriven av finansrådgivaren S. Gurumurthy och handlar om Professor Nouriel Roubinis dystra profetior rörande den amerikanska ekonomin. Roubini skrev den 5:e februari på sin blogg en lista på 12 steg för hur en finanskris skulle kunna utvecklas. Det nionde steget var att en stor amerikansk bank skulle gå under, och det tionde att vi kommer att se stora kursfall på aktiemarknaden. Det är precis den utvecklingen vi ser framför våra ögon. Gurumurthy går vidare att diskutera marknaden för derivat som är värd ungefär $500000 miljarder dollar. Skulle något börja gå snett med den är det troligt att bankerna måste nationaliseras, och den amerikanska unionen är i det läget på väg mot sin upplösning.

De flesta klarar av att inte tänka i de här banorna, men problemet är att det inte längre är ett otänkbart scenario.

"Dr. Housing Bubble":s blogginlägg:
http://www.doctorhousingbubble.com/real-homes-of-genius-half-off-sale-in-lynwood-california-and-the-distance-theory-of-investing/

S. Gurumurthys artikel i The Hindu Business Line:
http://www.thehindubusinessline.com/2008/03/19/stories/2008031950080900.htm?ref=patrick.net

Professor Nouriel Roubinis blogginlägg (kräver registrering):
http://www.rgemonitor.com/blog/roubini/242290

Inga kommentarer: