måndag 9 mars 2009

Vart är Turkiet på väg?

Turkiet är tack vare sin geografiska placering mellan Europa och Mellanöstern ett enormt viktigt land. Turkiet fungerar inte bara som en bro mellan öst och väst, men är också ett viktigt transitland för olje- och gasledningar. För ungefär fem år sedan, och mitt under 00-talet inflaterade boom, så vände sig Turkiet i huvudsak mot väst och medlemsskap i EU diskuterades som ett realistiskt alternativ. Nu så håller detta på att ändra sig. Rachel Sharon Krespin skriver så här i Middle East Quarterly:

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har vänt sig ifrån Europa och mot Ryssland och Iran och flyttat bort den turkiska politikens fokus från sympati med Israel till vänskap med Hamas, Hiszbollah och Syrien. Antiamerikanska, antikristna och antisemitiska stämningar har ökat.

Anledningen är förstås den ekonomiska krisen. Den turkiska liran har tappat nästan 65% gentemot den amerikanska dollarn sedan krisen bröt ut samtidigt med att aktiemarknaden faller som en sten. Krisen gör att Turkiets islamistiske premiärminister Erdogan måste vända sig mot sitt lands islamistiska kärna eller ge upp makten.

Värdet på Rysslands och Turkiets gemensamma handel uppgick 2008 till 32 miljarder dollar och Ryssland har efter hand seglat upp som Turkiets största handelspartner. Länderna samarbetar framför allt på energiområdet där Turkiet importerar rysk olja och gas. Turkiets strategiska placering har inte gått premiärminister Putin förbi i det som han betraktar som sitt stora schackspel - att skaffa sig kontroll över olje- och gasledningarna från Centraleuropa till marknaderna här i väst. Därför är det viktigt att hålla ett vakande öga på vad som händer i Turkiet.

De senaste tecknen bådar inte gott. Har EU råd med ett allt introvertare Turkiet?

Rachel Sharon-Krespin skriver i
Middle East Quarterly:
http://www.meforum.org/2045/fethullah-gulens-grand-ambition

FW Engdahl skriver om Turkiet och Ryssland:
http://www.engdahl.oilgeopolitics.net/Geopolitics___Eurasia/Turkey___Russia/turkey___russia.html

Signaturen
Spengler skriver om Turkiet i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/KC10Ak01.html

Mer om Erdogan hos
Serhat Daran:
http://serhatdaran.blogspot.com/2009/03/twilight-zone.html

Dick Erixon
skriver om kommunstyrelsen i Malmös undanflykter:
http://erixon.com/blogg/?p=2390

Ekonomikommentarer om ökad reglering av finansmarknaderna:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2009/03/onskas-snopt-frihet-for-finansmarknaden.html

Fredskoalitionen i Göteborg om Afghanistan:
http://www.fredskoalitionen.se/artiklar/2009/03/08/nedstigning-i-kolonialismens-flod/

Utrikesbloggen om president Obama och Turkiet:
http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2331&Itemid=29

2 kommentarer:

mishka sa...

Roligt att du hittat till min blogg. Försöker få med det som massmedierna inte har lust att skriva om. Turkiet är ett strategiskt viktigt land, därav de blev Nato-medlem så pass tidigt och just därför USA utan undantag givit dem stöd. För detta har de mänskliga rättigheterna lidit oerhört.

reflexions of red sa...

Serhat,

Visst är Turkiet strategiskt viktigt. Därför kan det aldrig vara i EU:s intresse att lämna Turkiet i sticket. Med finansspektaklet så verkar dock sådana tankar inte ha särskilt mycket gehör.