lördag 28 mars 2009

Bubblornas marknad

Den amerikanska statsobligationsmarknaden är som en febertermometer på den amerikanska statens skuld och vad som händer här har även långtgående konsekvenser för vår egen ekonomi. Avkastningen på en 10-årig statsobligation var i början av året 2% och den kröp upp helt till 3% i mitten av februari. Sedan när den amerikanska centralbanken förra veckan tillkännagav att de skulle börja köpa statsobligationer för 300 miljarder dollar så sjönk avkastningen helt ner till 2.5%, men har sedan stigit igen till 2.76%.

Nu har den amerikanska centralbanken deklarerat att man kommer att fortsätta att köpa upp skulden för att hålla avkastningen nere. Om avkastningen stiger över 3% så kommer de helt enkelt att hoppa in i marknaden igen och köpa mer statsobligationer. Att valutan försvagas på kuppen betyder ingenting för de som fattar besluten.

Det är mot den här bakgrunden som vi måste läsa W. Joseph Stroupes artikel om bubblan i amerikanska statsobligationer. Stroupe skrev så här om det dollar-centriska finansiella systemet för några veckor sedan:

Om det finansiella systemet skulle bli än mer utsatt för instabilitet än vad som redan är fallet och kanske t.o.m. bryta samman så kommer förmodligen transitionen till ett nytt finansiellt system att bli mer svårstyrd och kännetecknad av obalanser och sammanbrott än ordnad och stegvis.

Vi märker redan hur odjuret har börjat morra. Kinas premiärminister Wen Jiabao gick i förra veckan ut och uttryckte oro för de dollarreserver som Kina har och den här veckan så gick Kina och Ryssland ut och bad om en ny reservvaluta i IMF:s regi.

Om alltför mycket pengar lämnar den amerikanska marknaden på för kort tid så finns det inte en chans för centralbankerna att ordna ett nytt system före det gamla har tjänat ut. Varför inte satsa på guld?


W. Joseph Stroupe skriver i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/KC14Dj04.html

Musik från Centrifugen skriver mer om situationen:
http://mfc.elmberg.net/2009/03/24/mfc-ger-dig-de-viktiga-nyhetsrubrikerna/


liksom TRADING WITH GEKKO:
http://tradingwithgekko.blogspot.com/2009/03/kina-ocg-us-dollarn.html

och Brachyura's finansblogg:
http://brachyura.wordpress.com/2009/03/19/money-makers/

Håkan Larsson propagerar för att den svenska kronan skall fortsätta att vara valuta i Sverige:
http://hakansblogg.se/2009/03/27/kronan-raddar-jobben/

liksom Johan Örjes:
http://orjestillbryssel.blogspot.com/2009/03/fischer-i-fokus-kronan-raddar-jobben.html

Tycker de verkligen om att se köpkraften på sina pengar försvagas för varje dag?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, trevligt att du hittade min blogg. Det är allt för få av oss som är intresserade av peak oil, guld och den förestående kollapsen av den amerikanska lånedrivna ekonomin.