torsdag 5 mars 2009

Kinesisk innovation

I en artikel i Yale Environment 360 så skriver Deborah Gordon och Daniel Sperling om Kinas ökande konsumtion av petroleum och hur kineserna kan visa världen att ett hållbart transportsystem kan ge enorma konkurrensfördelar i en värld med sinande oljetillgångar.

Enligt BP:s Statistical Review från 2008 så konsumerade Kina år 2007 7.9 miljoner fat olja om dagen vilket kanske låter lite i jämförelse med USA:s 20.7 miljoner fat, men ökningstakten är alarmerande. Sedan år 2000 så har Kina ökat sin konsumtion med mer är 6% om året. Ökningstakten är i och för sig på nedåtgående med den nuvarande finanskrisen, men enligt EIA:s senaste bedömning så kommer oljekonsumtionen fortfarande att öka med 4,3% om året fram till 2010. I januari så såldes det för första gången fler bilar i Kina än i USA.

Det finns dock skäl att hoppas på att Kina tar initiativ till ett nytt transportsystem som inte är drivet av petroleum. Författarna skriver så här:

Ny teknologi sveper redan över Kina. De mest framgångsrika massproducerade batteridrivna elektriska fordonen i världen är små batterdrivna mopeder med en total försäljning som översteg 15 miljarder (dollar) i Kina år 2007. De förbättrar både luften och sätter utvecklingen mot tre- och fyrhjuliga elektriska fordon i framsätet. De accelerar också utvecklingen av batteriteknologi så att denna kan bli billigare. Kinesiska forskare gör redan försök med nya järnbatterier som skulle kunna bli ännu billigare än litiumjon- och nickelmetall hydrid batterier och fullt laddbara på bara 10 minuter. Ett sådant genombrott skulle underlätta en utbredd användning av batteriteknologi i världen och placera Kina före både Västeuropa och USA.

EU och USA borde bejaka den kinesiska innovationen på det här området istället för att negligera den. Annars så kommer köer vid bensinmackarna som ett brev på posten när ekonomin tar fart igen. Nästa gång så kommer priset att bli ännu högre än vad det var förra sommaren.

Artikeln på Yale Environmental 360:
http://www.energybulletin.net/node/48267

EIA:s korttidsprognos för energiutbudet och konsumtionen:
http://www.eia.doe.gov/emeu/steo/pub/feb09.pdf

Mer om Yale hos Ting & Tankar:
http://tingotankar.blogspot.com/2009/02/varldens-basta-forelasningar-online.html

Kaela om Posttraumatisk stress:
http://kaela.bloggagratis.se/2009/02/20/1409958-stod-livet-ut-for-den-som-kommer-hem-fran-en-fredsbevarande-styrka-ar-sjalvklart/

Olibanum om Tony Blair:
http://tobjork.blogspot.com/2009/03/itunesu.html


Tankar i gryningens ljus om mystiska dödgrävare:
http://gryningensljus.blogspot.com/2009/02/geronimos-slakt-stammer-skull-and-bones.html

och Calle Rockbäcks BLOGG:
http://callerockback.blogspot.com/2009/02/president-bush-farfar-stal-var-hovding.html

Inga kommentarer: