torsdag 19 mars 2009

Björnfällan

Amerikanerna brukar säga att "om du är skyldig banken en liten summa pengar så är det ditt problem, men om du är skyldig banken en stor summa pengar så är det bankens problem." Det verkar som om makthavarna i USA verkligen har kontemplerat och förstått innebörden av talesättet.

Anledningen är så klart att de vet att de aldrig kommer att kunna betala tillbaka USA:s skuld till kreditgivarna. Det är naturligtvis otänkbart att president Obama skulle ställa sig upp i TV och säga att: "Vi måste höja skatterna med 50% för alla amerikaner som fortfarande har ett jobb, vi måste dra ner på de sociala utgifterna, de sjukvårdsreformer som jag har talat om - glöm dem. USA är att land med karaktär där vi betalar tillbaka det vi har lånat." Detta kommer absolut inte att hända.

Så USA har sina kreditnationer precis där de vill ha dem. Om Kina, Japan och Saudiarabien vägrar att fortsätta köpa upp den amerikanska skulden så kommer värdet på den amerikanska dollarn att falla som en sten och med den värdet på deras valutareserv.

Å andra sidan, även om länderna fortsätter att köpa amerikanska statsobligationer för att hålla dollarn vid liv så är de ändå inte säkra. Risken är att med alla stimulanspaket från den amerikanska regeringens och åtgärder från centralbankens sida så blir resultaten obönhörligen ökad inflation och med den en fallande dollar.

Det är med andra ord en delikat fälla som amerikanerna har gillrat för sina kreditnationer. Kreditnationerna har att välja mellan att bränna sig nu eller att drunkna senare. För USA så sker naturligtvis hela det här pokerspelet med dollarn i potten. Krig har påbörjats för mindre.


Peter Navarro skriver på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/editorials/navarro/2009/0316.html

Mer om ämnet hos Dagens Kotka:
http://kotka.wordpress.com/2009/03/04/soppkoer-vantar-sverige/

Mer om kredit på Mitt Nya Liv:
http://annikasnyaliv.blogg.se/2009/march/matplanering-storhandling.html

Moderater i riksdagens civilutskott om skuldsatta barn:
http://moderatacivilkommitten.wordpress.com/2009/03/17/skuldsatta-barn/


Zkrivarna om skuldsanering:
http://zkrivaren.bloggagratis.se/2009/03/15/1486676-skuld/

Life of a Stockman om de svenska reserverna:
http://cristofferstockman.blogspot.com/2009/03/varfor-har-vi-svenssons-inte-nagra.html

1 kommentar:

Anonym sa...

vegna ekki:)