måndag 16 mars 2009

Högerextremism och fascism i Mellaneuropa

Något av det mest irriterande jag vet är den brittiska synen på 30-talets nazism. Britterna har absolut ingen aning om vad nazismen var och är diskvalifierade när det gäller att beskriva den. De enda som faktiskt har trovärdighet att tala om ämnet är tyskarna själva även om de är mer intresserade av att glömma hela historien. Det som hände inträffade för mer än 70 år sedan och har absolut ingenting att göra med dagens Tyskland. Trots detta så fortsätter britterna att racka ner på tyskarna som om all världens olyckor är deras fel. Ingenting kan vara mer felaktigt. Britterna lider av ett enormt mindervärdeskomplex när det gäller just Tyskland.

Därför så är jag naturligt skeptisk till artiklar i brittiska tidningar som handlar om högerextremism och fascism. De brukar återvända med jämna mellanrum och inte tillföra debatten någonting, men två artiklar i The Daily Mail och i The Sunday Times om högerextremism i Österrike och Ungern har gjort mig uppmärksam. Här står det att läsa om sammankomster bland unga intellektuella i Österrike med en klart uttalad högerextrem agenda. Dessa Burschenschaften utgör en bro mellan etablerade politiker och nynazistiska organisationer. Artikelförfattaren Billy Briggs skriver så här i The Daily Mail:

Det finns Burschenschaftgrupper över hela Österrike och 18 bara i huvudstaden. Aktiviteterna sträcker sig från udda till oroande...Vid Universitetet i Wien så kommer medlemmar från dessa Burschenschaften varje onsdag för att hedra en staty som kallas Siegfriedskopf (en krigare ur den tyska mytologin). Ledande universitetstjänstemän ville ta bort statyn, men regeringen insiterade på att den skulle står kvar och att den i stället skulle flyttas ut på innergården.

I Ungern så är det inte stort bättre. De ekonomiska problemen lyfter opinionssiffrorna för det högerextrema partiet Jobbik som vill lägga skulden för alla problem på Romer och Judar. Bojan Pancevski skrev så här i The Sunday Times för ett par veckor sedan:

[Jobbiks] militanta gren, Det Ungerska Gardet, blev nyligen förbjudet av en domstol i Budapest, men trotsar detta och patrullerar områden som bebos av Romer i uniformer som påminner om de som bars av fascisterna under kriget.

Nu måste vi komma ihåg att hur knäppa idéerna än är hos dessa individer så har de inte gjort sig skyldiga till några av de brott mot mänskligheten som Nazisterna utförde på 30- och 40-talen. Det är dock oroande att de nu försöker infiltrera regeringarna i de här länderna med en intellektuell diskurs. Budskapet är ju fortfarande samma gamla unkna hat mot judar och romer.


Mer om Nynazism hos MXp:
http://missionxp.webblogg.se/2009/march/gerstenfeld-antiisraelism-och-antisemitism-i.html

Rolf Hansson:
http://rolfhansson.wordpress.com/2009/02/24/rana-och-stjal-fran-de-rika/

Nyfrälst:
http://nyfrelst.wordpress.com/2009/02/24/reepalu-undergraver-sin-egen-trovardighet/


I Cattas lilla värld:
http://cattasbubbla.wordpress.com/2009/02/13/burka-och-bomberjackor/


och STRÖBAEKS BLOGG:
http://strobaeksblogg.se/2009/02/ska-vi-inte-vara-glada.aspx


1 kommentar:

Inge sa...

I Belgien är det inte judarnas som den extrema högerns favoritoffer, men den fransktalande minoriteten. Läs artiklen i NY Times- "That combination of national pride, rightist politics, language purity and racially tinged opposition to immigration is a classic formula these days in modern Europe, what critics call a kind of nonviolent fascism".

Hela artiklen på: http://www.nytimes.com/2008/05/14/world/europe/14belgium.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin