onsdag 4 mars 2009

Merkels Nein

Det är skillnad på hur finanskrisen slår i USA och i EU. Medan det i USA i hög grad handlar om privata skulder så finns skulderna i Europa mer eller mindre hos enskilda länder. Bland annat så har Italien, Irland, Spanien, Grekland och Portugal (PIIGS) väldigt hög skuld i förhållande till BNP något som naturligtvis sätter press på Euron.

Värre ändå är situationen för länderna i östeuropa. I många av länderna så har invånarna tagit huslån i Euro medan de fortfarande får sin lön i forinter, koruna eller zloty. Så när valutan faller i värde så kan en stor andel av folket i östeuropa inte längre klara sina avbetalningar och tvångsauktionerna skjuter i höjden. Samtigt så får de östeuropeiska bankerna naturligtvis problem och de östeuropéeiska länderna gick i förra veckan ner på knäna och bad EU om 300 miljarder euro - något som EU:s ledare diskuterade i helgen.

I söndags så visade Angela Merkel återigen att hon har hårda nypor när hon drämde dörren i ansiktet på östeuropéerna och gjorde klart att Tyskland inte tänker köpa ut Östeuropas ekonomier. Detta visar på några av de fundamentala skillnaderna i EU:s politik jämfört med USA. För att hålla krisen stången så trycker USA:s och Storbritanniens centralbanker pengar för glatta livet utan att det fungerar. Här i EU så har vi en betydligt mer konservativ syn på penningpolitik och både den tyska Bundesbanks-chefen Axel Weber och ECB-chefen Jean-Claude Trichet talar i alla fall ibland om faran med att trycka för mycket pengar.

Ekonomiskt och politiskt sett så finns det heller ingen anledning att köpa ut Östeuropa. Vid de tillfällen då staten har låtit bli att lägga sig i så har återhämtningen varit betydligt starkare och snabbare. Det kan inte vara den tyska statens uppgift att hålla folket i Ungern, Tjeckien och Polen sysselsatt. Det är något som den fria marknaden i länderna klarar mycket bättre. Eftersom EU inte har något sparkapital så skulle ett sådant stöd vara en gåva från de tyska skattebetalarna till de östeuropéeiska. Merkels Nein till Östeuropa kommer att bli Östeuropas räddning.

Bill Bonner skriver mer på The Daily Reckoning:
http://www.dailyreckoning.co.uk/economic-forecasts/angela-merkel-hsbc-cuts-jobs-58152.html

Artikel på Yahoo News om Merkels nej:
http://news.yahoo.com/s/ap/20090301/ap_on_re_eu/eu_eu_summit

Mer om Angela Merkel hos Klotband:
http://klotband.wordpress.com/2009/03/01/forsoker-sverige-fa-eu-att-baila-europeiska-bilindustrin/

Fria tankar om Europa:
http://schmidtblogg.blogspot.com/2009/03/toppmote-i-bryssel-protektionism.html

EU-granskning:
http://eutext.blogspot.com/2009/02/eu-eliten-utarbetar-krisplan.html


och Anna Kinberg Batra:
http://annakinbergbatra.blogspot.com/2009/02/varvarme-i-ministerradet.html

Mer om Angela Merkel med en annan slutsats hos Kildén & Åsman:
http://www.fjardeinternationalen.se/blog/2009/03/02/ras-i-osteuropa/

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog