I både Storbritannien och Frankrike så har folkets vrede tagit sig nya uttryck. I veckan så stormade uppretade skottar bankdirektören Sir Fred Goodwins hus i Edinburgh och i Frankrike så har än så länge två chefer blivit hållna gisslan av uppretade medarbetare.
Det som sticker folk i ögonen är naturligtvis storleken på löner och bonusar i dessa tider av finansiell kris, och legitim kritik måste direktörerna räkna med att få utstå, men inte pöbelliknande våldshandlingar. Det kan vi helt enkelt inte acceptera. Hur skall vi kunna rekrytera kompetent personal om vi inte kompenserar de som sköter våra företag och banker ordentligt? Dessutom så handlar det om redan ingångna avtal som är juridiskt bindande. Skall vi avskaffa rättssystemet och låta pöbeln säga sitt?
Ms. Harriet Harman uttryckte sig upprört hos Andrew Marr för några veckor sedan:
[Kontrakten] är kanske juridiskt bindande, men de är inte bindande bland vanligt folk, och regeringen kommer därför att agera.
Min uppfattning är att hon här direkt ansvarig för allt lidande som privatpersonen Sir Fred Goodwin har fått utstå.
Ian King är mycket tydlig i sin kritik på The Times:
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article5974253.ece
Mer om Ms. Harriet Harman hos SKICK:
http://www.skick.se/2009/02/lika-som-bar-mona-sahlin-harriet-harman.html
Mer om Sir Fred Goodwin hos The Cautionary Revelation of the Apocalypse:
http://thecautionaryrevelation.blogspot.com/2009/03/another-leftie-caught-in-puddle-of-ooze.html
Cornucopia? skriver om The Wanja Principle:
http://cornubot.blogspot.com/2009/03/wanja-principle.html
In the end we're all debt skriver mer Wanja Lundby-Wedin:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/wanja-wanja-vojne-vojne.html
Dick Erixon om Svenskt Näringslivs kritik av alliansregeringens populistiska bonusutspel:
http://erixon.com/blogg/?p=2487
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
4 kommentarer:
Måste bara ta tillfället i akt och tacka för en mycket bra sida.
Läser den varje dag ofta med mycket stor behållning. Hoppas att du kan fortsätta i någorlunda samma stil även om "karriären" tar mer/all din tid framgent.
Stort tack!!
//Daft
"rekrytera kompetent personal om vi inte kompenserar de som sköter våra företag och banker ordentligt"
Det var väl där skon klämmer. Jag har svårt att se att någon skulle ha synpunkter om företagen var välskötta. Men om staten (i slutänden "pöbeln") måste lösa ut företaget och VDn avskedas men samtidigt lyfter en miljonlön/har en gyllene fallskärm har jag full förståelse för att detta sticker i ögonen.
Vad tycker du om de bonusar på 218 miljoner dollar som AIG betalat ut till personer i ledande ställning *efter* det att staten pumpat in 180 miljarder dollar i företaget?
Personligen tycker jag att ledande personer i ett företag som ber om bail-outs har misslyckats och att det är rimligt att deras kontrakt ska kunna revideras i samband med att företaget får pengar av staten. Alternativet är väl annars att de får "lösa situationen själva" (dvs. gå i konkurs).
Daft,
Tyvärr så har jag inte tid med det här mera. Jag kommer dock inte helt att ge upp utan även i framtiden skriva enstaka posteringar. Förhoppningsvis så blir de också mer mer läsvärda när jag inte skriver så ofta.
Daniel,
En marknadslösning skulle naturligtvis ha varit att låta företagen gå under, men det är inte den vägen vi har valt. Så varför skall direktörerna bära hundhuvudet för våra kollektiva beslut?
AIG-cheferna var dessutom inte ens med om att fatta beluten som ledde till krisen utan kom in senare. Varför skall de då få löpa gatlopp i medierna?
Thank you amazing blog, do you have twitter, facebook or something similar where i can follow your blog
Sandro Heckler
Skicka en kommentar