lördag 14 mars 2009

Knarkkrigen i Mexiko

I Östgöta Correspondenten står det att läsa om knarkkrigen i Mexiko och hur USA överväger att skicka Nationalgardet till gränsen för att förhindra att våldet tar sig över in till USA. För ett par veckor sedan så gick USA:s utrikesdepartement ut och varnade amerikanerna för att åka till Mexiko på semester. Investeraren Chris Nelder skriver så här på sin blogg:

Uppskattningsvis 10000 personer har dött i (knarkrelaterat) våld sedan Mexikos president Felipe Calderon blev insvuren 2006 och påbörjade sin kampanj mot den organiserade brottsligheten. Bara förra året så dog mer än 6000 människor varav 5200 var interna kriminella uppgörelser medan 800 polistjänstemän, soldater, åklagare och andra officiella personer modiga nog att bekämpa den organiserade brottsligheten dog. Tusen personer har redan dött i år.

Så vilka är de bakomliggande orsakerna till Mexikos instabiliet? Naturligtvis så spelar finanskrisen en stor roll. Mexikos valuta peson har fallit med mer än 30% gentemot dollarn sedan krisen bröt ut på allvar förra hösten, men viktigare ändå är oljeexporten.

Det som en gång var världens näst största oljefält, Cantarell-fältet i Campeche-bukten, ser sin produktion minska med en alarmerande hastighet. Från att nått en maximalproduktion år 2003 på 2.1 miljoner fat så är Cantarell-fältet nu nere på 0.77 miljoner fat.
Minskningstakten är hela 38% på årsbasis och Cantarell är inte längre Mexikos största oljefält. Den mexikanska ekonomin beräknas i år krympa med 2% p.g.a. minskad export till USA, och om den nuvarande trenden håller i sig så kommer Mexiko inte att kunna exportera någon som helst olja till USA inom sju år. Detta låter kanske inte så allvarligt, men kom ihåg att USA importerar mer än 6% av sin olja från Mexiko och Mexiko är USA:s tredje största importkälla.

Hur kommer USA att klara sig utan Mexikos oljeproduktion? Tja, priserna måste öka helt enkelt.


Andra bloggar om Mexiko är Örebro BrukarFörening:
http://brukare.blogspot.com/2009/03/wien-knark-och-sang.html

Mariner 6:
http://blogg.passagen.se/mariner6/entry/unga_amerikaner_rekryteras_till_mexikanska

DeDe:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.7902735


Världshistoriens 101 bästa judar:
http://101judar.blogspot.com/2009/03/57-lev-trotskij.html

och Pumans dotter:
http://pumansdotter.blogspot.com/2009/03/ett-ogonblick-i-oventic.html

1 kommentar:

Mariner6 sa...

Reflexions of red !

Mycket intressant artikel ! Tack !!

/// Mariner6 / Thomas