onsdag 25 mars 2009

Förstatligande


Idag så tänkte jag berätta varför USA:s finansminister Timothy Geithners plan för att rädda de amerikanska bankerna inte kommer att fungera. Först och främst så måste vi titta i backspegeln för att veta vad problemet är. Mellan åren 2002 och 2003 så höll den dåvarande chefen för den amerikanska centralbanken Alan Greenspan styrräntan helt nere på 1% i hela 18 månader. Detta var en konstgjord nivå som marknaden inte gillade alls och i stället för en recession så klarade vi oss mirakulöst ur greppet.

De låga räntornas biverkningar var förvånande nog heller inte inflation. Anledningen var så klart billiga importvaror från tillväxtekonomierna i Sydostasien och ökningen av penningmängden ledde i stället till jättelika kreditbubblor i hela det finansiella systemet. Medianhuspriserna i Kalifornien var uppe och vände vid 561350$ i mars 2006 och har nu fallit till 247590$ vilket är en minskning med 55.9% sedan toppen. I hela USA så har medianhuspriserna fallit med 16% på ett år och är nu nere på 165400$ enligt USA:s National Associaton of Realtors.

Det låter kanske som om det är mycket men vi måste komma ihåg att det historiska inflationsindexerade genomsnittet ligger på 135000$. Så priserna måste sjunka ytterligare 18-20% om marknaden skall få säga sitt. Eftersom bankerna i USA har satsat en stor summa pengar på att huspriserna inte var inflaterade/i en bubbla så förlorar de förstås på affären, och det är självklart så att när bankerna i USA inte fungerar så blir krisen global.

Geithners plan är i stort sett Hank Paulsons gamla beprövade plan i ny tappning. Den går ut på att lyfta över de besmittade tillgångarna till en speciell bank och hoppas på att de kan driva upp priset på tillgångarna och sedan sälja tillgångarna med vinst. M.a.o. att tillgångarna inte har sitt rätta värde på dagens marknad. Min invändning är enligt resonemanget ovan att marknaden fortfarande har 18-20% att falla tills botten är nådd och att tillgångarna kommer att vara usla investeringar intill dess.

Det som är oroande är politiken som den amerikanska centralbanken samtidigt för. Genom allehanda åtgärder så försöker de nu stabilisera huspriserna på en nivå som ligger långt över nivån som marknaden vill ha. Detta kommer inte att sluta väl och det är vi andra som får betala priset för de oansvariga besluten. Det kan inte vara den amerikanska centralbankens roll att se till att huspriserna förblir höga. Samtidigt som Geithner borde förstå att det bästa vore att underlätta fallet ner mot botten i stället för att kämpa emot marknadens vilja. Om han inte vill göra detta så kommer vi att ha problem under en väldigt lång tid framåt samtidigt som bankerna garanterat kommer att gå under. Så om Geithner verkligen vill rädda bankerna så finns det bara en väg att gå och det är: Förstatligande.

Artikeln på Agora Financial's:
http://www.agorafinancial.com/5min/home-prices-plunge-avoiding-the-dollar-investing-in-nuclear-the-china-dilemma-and-more/

Artikeln på Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601110&sid=aUnHHxyqfsyA

Warren Brussees postering:
http://wbrussee.wordpress.com/2009/03/14/mid-march-2009-update-of-%E2%80%9Cthe-great-depression-of-debt%E2%80%9D/

Lars Jonung skriver i DN:
http://dn.se/opinion/signerat/usa-utan-krisrecept-1.828432

Bloggat i övrigt:

Cornucopia? om Peak Oil som orsak till finanskrisen:
http://cornubot.blogspot.com/2009/03/om-peak-oil-som-orsak-till-finanskrisen.html

In the end we're all debt om mexikansk olja:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/mer-om-olja-fran-mexico.html


Mekongs Blogg listar världens 10 farligaste personer:
http://mrmekong.blogspot.com/2009/03/har-pa-bloggen-publicerar-jag-ofta.html

Mer om planen hos Skattepolitik & Samhällsfilsofi:
http://danne-nordling.blogspot.com/2009/03/usas-bankstod-misslyckas.html

och amerikanskpolitik.se:
http://amerikanskaval.blogspot.com/2009/03/geithner-i-hetluften-igen.html

Inga kommentarer: