lördag 7 februari 2009

Styrkor i Afghanistan

Samtidigt som världsekonomin är ytterst svag så fortsätter Det Stora Spelet om oljan i Centralasien med oförminskad styrka. USA:s försvarsminister Robert Gates och USA:s Joint Chief of Staff Mike Mullen presenterade i dagarna en truppförstärkning i Afghanistan med 30000 man samtidigt som Kirgizien deklarerade att NATO:s och USA:s flygbas i Manas skulle stängas, Iran sköt upp sin första satellit med en raket som kan nå mål i Israel eller södra Europa, rebeller sprängde en bro i Pakistan och den pakistanska regeringen släppte landets kärnvapenfader ur husarrest. Alla de här händelserna är viktiga och hör sinsemellan samman på ett sätt som kanske inte är helt uppenbart.

Om vi börjar med USA:s vilja att förstärka Afghanistan-insatsen med 30000 man så handlar det bara vagt om att bekämpa "Talibanerna". Fienden i Afghanistan långt ifrån den homogena grupp som vi här i väst tycker om att kalla den. Sanningen är den att det främst handlar om löst sammansatta grupperingar under diverse krigsherrar som har ett gemensamt intresse av att fortsätta opiumodlingen i landet. Både Gates och Mullen sa i veckan att de långsiktiga målen för truppförstärkningen var "oklara" så frågan som dyker upp är naturligtvis: Vilken är den egentliga anledningen till NATO:s eskalation i Afghanistan?

Den kirgiziske presidenten Bakijev deklarerade i tisdags att NATO inte längre var välkommet att använda den viktiga Manas flygbasen. Flygbasen används av NATO för att proviantera styrkorna, däribland också de svenska, i norra Afghanistan. Utspelet kom efter att Ryssland hade skrivit av ett lån på 180 miljoner US dollar och gett landet garantier för att låna helt upp till 2 miljarder US dollar. Det krävs inte särskilt mycket insyn för att se att de båda händelserna hänger samman. Den ryska utpressningen kommer som ett direkt svar på den ökade militära närvaron i Afghanistan. NATO gick dessutom på ytterligare en motgång i och med att rebeller sprängde den 30-meter långa järnbron över Khyberpasset i nordvästra Pakistan. Bron är en viktig knutpunkt för NATO-styrkornas provianttransporter till södra Afghanistan.

Detta för naturligtvis NATO-styrkorna rätt i händerna i på regimen i Iran eftersom det enda egentliga alternativet är att ta provianterna därifrån. Iran känner sig fortfarande trängda av USA:s hårda retorik mot landet och går bara med på att släppa in NATO-styrkor om signifikanta eftergifter åstadkoms. Den enda garantin som Iran har för att NATO inte börjar att lägga sig i deras inre angelägenheter är att de uppvisar styrka utåt. I veckan så sköts en satellit upp med en raket som kan nå Israel och södra Europa. När nu den pakistanske Abdul Kadir Khan är frigiven ur sin husarrest så räknar många analytiker med ytterligare iranska styrkedemonstrationer under de närmsta veckorna (läs iranska kärnvapen).

Det egentliga syftet med NATO:s närvaro i Afghanistan är självklart att utmana det ryska och kinesiska inflytandet i Centralasien samt att skydda transporten av flytande bränslen till de västerländska marknaderna. Även om västvärldens ekonomier är osedvanligt svaga och oljepriset fullständigt har rasat samman så är det fortfarande petroleum som styr världen. Eftersom både USA och EU är så beroende av importerad olja så är politiken naturlig. Innan det finns gångbara alternativ till petroleum så finns det egentligen inte så mycket annat att göra. Tänk på det nästa gång som ni ber om att dra hem de svenska styrkorna från Afghansistan.

F.W. Engdahl skriver på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/editorials/engdahl/2009/0205.html

M.K. Bhadrakumar tar det tyska språket till nya höjder i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/KB06Ag02.html

Artikel i The Daily Telegraph om Abdul Khan:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/pakistan/4536012/Father-of-Pakistans-atom-bomb-freed.html

Som ett brev på posten så läser vi tidningen idag att USA:s vice president Joe Biden sträcker ut en hand till Iran:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/4549330/Joe-Biden-tells-Munich-confernece-US-will-talk-to-Iran-and-ally-with-Russia-against-terror.html

Mer om Afghanistan hos Vindskupan:
http://sandberg.be/vindskupan_hem/2009/02/07/bron-genom-khyberpasset/

In the end we're all debt:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/02/mer-om-afganistan.html

Esteban i klartext:
http://iklartext.blogspot.com/2009/02/tvatta-bort-blodet-fran-vara-hander.html


Pasteys Plats:
http://pasteysplats.blogspot.com/2009/02/vem-bar-ansvaret-for-om-en-robot-begar.html

och Bo Widegren:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=29846

Inga kommentarer: