I en artikel på vänsterorganet TomDispatch så skriver Michael Klare om den senaste tidens massprotester och hur dessa kan leda till väpnade konflikter. Det handlar om desillusionerade människor som har tappat förtroendet för att staten ska kunna ta hand om problemen som de möter i vardagen, och de manifesterar sin desperation genom att ta till våld. Listan på länder som är drabbade är stadigt växande och inkluderar länder som Ryssland, Grekland, Lettland, Litauen, Bulgarien och Kina. Klare skriver så här:
För det mesta så är sådana protester, även om de är våldsamma, mestadels lokala företeelser och tillräckligt oorganiserade så att polisen kan få bukt med dem inom några dagar, även om, som i fallet med Aten som var i uppror under sex dagar i december, det vanliga livet stannar upp p.g.a. våldsamheter, tårgas och avspärrningar. Så har det i alla fall varit fram till nu. Det är fullt möjligt att om den ekonomiska krisen förvärras så kan de här incidenterna fortplanta sig och bli mycket intensivare och långvariga till sin natur: beväpnade rebeller, militärkupper, beväpnade konflikter mellan civila och t.o.m. krig som drivs av ekonomiska faktorer.
I samma anda skriver Michael Panzner som i sin nya bok When Giants Fall lyfter fram det amerikanska imperiets nedgång och fall. Hans centrala tes är att världen har haft femtio år av fred och välstånd med ett stort land, USA, som har hållit ordning och reda på två sätt. Panzner talar om det amerikanska imperiets två pelare:
1./ Den amerikanska dollarn som egentligen är en symbol för USA:s ekonomiska styrka.
2./ Den amerikanska militären som med militär makt har lyckats slå ut alla möjliga despoter och diktatorer.
Den här eran är nu på väg att ta slut och det som kommer i stället blir per definition mer kaotiskt. Den amerikanska ekonomin befinner sig i upplösning och den amerikanska militären utkämpar två krig mot relativt svaga motståndare, men förmår ändå inte göra bättre. Panzner talar utförligt om olja i boken och han ser ett tydligt samband mellan välstånd och olja. Även om han inte tecknar samma dystopiska bild som James Kunstler så kommer han till slutsatsen att folk i framtiden kommer att bli tvungna att leva på betydligt mindre fot och dra ner på nästan allting. Peak Oil kommer enligt Panzner att innebära mindre excesser och mer av traditionella värden.
Michael Klares artikel på TomDispatch:
http://www.tomdispatch.com/post/175038/michael_klare_a_pandemic_of_economic_violence
Michael Panzner diskuterar med Jim Puplava på Financial Sense:
http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2009-0221-2.mp3
Mer om Michael Klare på och mer tankar:
http://tankarochmer.wordpress.com/2009/02/08/programtips-blodig-jakt-p-olja/
Mer om Grekland på Radio UPF:
http://www.radioupf.se/?p=1083
Mer om Ryssland på Försvarsbloggen:
http://falkopingsskvaller.blogspot.com/2009/02/gardagens-forsvarsdebatt-konsten-att.html
hos elina elina elina:
http://elinaelinaelina.blogspot.com/2009/02/tal-om-krig-igen.html
och The Blackjacker:
http://theblackjacker.se/medvedev-tar-sig-ton-i-ryssland/
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
4 kommentarer:
Den gamla världen försvinner! Ska bli intressant att se vad som kommer istället!
Ja, Panzner tror inte att någon stormakt kommer att ta över utan att inflytandet sprids till en multipolär värld.
Den amerikanska regimen slog ut alla möjliga förhoppningar, drömmar och regeringar i massor av nationer också. Sydamerika som kanske tydligast exempel. Det är inte någon slump att de är så hatade världen över.
Amerikas tid som ensam supermakt är förbi och det kanske också är ett sundhetstecken med en mer multipolär värld.
Pastey,
Men USA är så mycket. Det finns en del som jag är starkt kritisk emot men annat som jag tycker är mycket bra. Att det är ett land med extremt många kontraster är en styrkorna.
Tror du exempelvis att Barack Obama skulle ha kunnat valts till statsminister i Sverige?
Skicka en kommentar