I en krönika i dagens Sunday Telegraph så skriver Liam Halligan om Kinas osunda finansiering av USA:s skuld. Halligan berättar om USA:s finansminister Timothy Geithners olyckliga försök att mopsa upp sig mot kineserna trots att Kinas valuta har stigit med mer än 20% sedan 2005. Sedan dess så har den anti-kinesiska retoriken från USA:s sida varit mer modest och Geithner har närmast krälat tillbaks till sin håla. Halligan tror att Kina har krävt garantier för de 700 miljarder dollar som Kina har lånat ut till USA på samma sätt som de gjorde med Fannie Mae och Freddie Macs skulder förra sommaren.
Kina har hållit den amerikanska ekonomin under armarna det senaste decenniet genom att finansiera USA:s budgetunderskott. Detta har skapat en lång rad obalanser i världsekonomin och både Kina och USA vet att Kina har makten att när som helst kan skapa en enorm valutakris. Kina har avstått från att göra detta men påfrestningarna på systemet blir nu ännu större eftersom USA de kommande två åren måste låna upp ungefär 2 biljoner dollar på obligationsmarknaden.
Så kan Kinas tillväxt, som faktiskt uppgick till 6.8% under fjärde kvartalet 2008, dra oss alla ur krisen? USA:s och EU:s problem är att vi kan inte sälja finansiella tjänster till Kina så våra ekonomier måste i så fall ställas om till en sådan verklighet. De ekonomiska och politiska utmaningarna är i sådana fall enorma.
Den stora frågan i sammanhanget är vad som händer den dag då Kina inser att de inte längre kan låna ut alla sina pengar till USA. Den främsta slutsatsen måste vara att välstånd inte kan skapas genom att låna och slösa .
James Fallows artikel i The Atlantic:
http://www.theatlantic.com/doc/200812/fallows-chinese-banker
Liam Halligans krönika:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/liamhalligan/4741093/There-will-be-slim-pickings-if-China-loses-its-appetite-for-Western-debt.html
Fler bloggar om The Daily Telegraph:s finanssidor är Fractional Reserve Banking:
http://sundapengar.bloggagratis.se/2009/02/20/1410239-hemligt-eu-dokument-om-bailouts-har-lackt-ut/
Tradition & Fason om konservatism kontra liberalism:
http://traditionochfason.wordpress.com/2009/02/10/jag-skyller-pa-individualismen/
Lindahls blogg om hyresmarknaden i Australien (men jag undrar jag hur mycket sådant som förekommer med ett överskott av lägenheter på marknaden):
http://lindahl.wordpress.com/2009/02/17/free-accommodation-in-exchange-for-relationship/
Fler bloggar om skuld är Drömspår:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.7473790
Via Dexion så får vi en snabbkurs i panträtt:
http://www.dexion.org/2009/02/20/grundkurs-i-pantratt/
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar