tisdag 17 februari 2009

Ryssland ger och tar

Två hoppfulla artiklar tar upp förhållandet mellan Ryssland och USA och hur de av yttre omständigheter på senare tid har kommit allt närmre varandra. Det finns en rad skäl till detta, bl. a.:

1./ Den nya amerikanska administrationen som i stället för konfrontation satsar mer på diplomati och samarbete. President Obama uppges använda sig av "Smart Power", en term myntad av Harvard professorn Joseph Nye, och som syftar på en blanding av mjuk och hård makt i olika situationer.

2./ De fallande oljepriserna som kraftigt försvagar Rysslands styrka och ekonomi och tvingar Ryssland att samarbeta med västerländska regeringar. Känslan växer sig starkare att Ryssland verkligen är ute efter vänskapligare relationer med länderna här i väst.

Att samarbetet länderna emellan har lyfts till en ny nivå är illustrerat av att länderna har kommit fram till en ny provianteringsväg till Afghanistan - via Ryssland. Tydligen så skall NATO styrkorna börja lasta av i Riga i Lettland för att sedan transporteras via tåg till Afghanistan. Kampen om oljan i Centralasien fortsätter i och för sig men Ryssland har varken pengar eller teknologi att mopsa upp sig mot Väst i dagsläget. Om Obama är smart, vilket vi inte har anledning att betvivla, så nätar han ett par bollar i den här miljön.

Megan Stack skriver i The Los Angeles Times:
http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-russia-afghan16-2009feb16,0,2306550.story

MK Bhadrakumar skriver i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/KB18Ag01.html


Claeskrantz.se skriver också om förhållandet mellan USA och Ryssland:
http://claeskrantz.se/arkivet/3700

Mer om Afghanistan och Obama hos sotmasliv:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.7378565

No avail:
http://www.noavail.se/?p=522

Wemind talar om hur självmorden ökar inom den amerikanska armén:
http://www.wemind.se/blog/2009/02/17/wemind/sjalvmorden-okar-inom-amerikanska-armen/

och Dick Erixon talar om det nordiska försvarssamarbetet:
http://erixon.com/blogg/?p=2283

Inga kommentarer: