onsdag 18 februari 2009

Kontorsfastigheter

I artiklar i New York Times och på Reuters så läser vi att marknaden för kontorsfastigheter i New York och London är på väg att krascha. Anledningen är främst att bägge städerna har varit, och är fortfarande, väldigt beroende av pengar som kommer från den finansiella industrin. I finanskrisens kölvatten så ser vi nu hur priset på kontorslokaler sjunker som en sten, men det stannar inte där.

Även rena affärslokaler gapar tomma. Här i Storbritannien så steg i och för sig det nominella värdet på julhandeln med 1.6%, men värdet av det som köptes föll med 0.8%. Hela kedjor går under och exemplen på detta är många. Så frågan som dyker upp är vem ska hyra in sig i de tomma lokalerna? Svaret är naturligtvis: Ingen.

Problemet med detta är naturligtvis att kontorsfastigheterna är mångdubbelt mer belånade än vanliga bostäder och de här lånen har också styckats upp och sålts vidare till aktörer på marknaden på samma sätt som subprimelånen. Utvecklingen har kanske hjälpt oss låntagare att få lån till billigare pengar, men det har också skapat enorma obalanser i det finansiella systemet. Det är svårt att se hur Obamas stimulanspaket skall kunna göra någon egentlig skillnad. För ekonomin så tror jag att det bästa redan har hänt: Lägre oljepriser.

Artikeln på Reuters:
http://uk.reuters.com/article/propertyNews/idUKLNE51H03M20090218


Artikeln i New York Times:
http://www.nytimes.com/2009/02/18/realestate/commercial/18value.html?_r=1&ref=business

Inga kommentarer: