lördag 28 februari 2009

Skuldsanering

Att de ekonomiska problemen i finanskrisens kölvatten är enormt stora råder det inget tvivel om. Sveriges BNP sjönk förra året med 4.7% och USA:s BNP sjönk fjärde kvartalet förra året med 6.2% på årsbasis. Det är ingen tvekan om att nedgången har ett direkt samband med att Lehman Brothers gick under i september förra året och konkursen skapade ett globalt finansiellt hjärtstillestånd som centralbankerna nu försöker råda bot på.

Lehman Brothers fall kom dock inte som en blixt ifrån klar himmel utan var ett direkt resultat av mångårig kredit och lättvindiga pengar. Som Ron Paul talar om här i videon så kommer kapital från sparade pengar inte från lån och att försöka återskapa kapitalet genom att värma upp sedelpressarna är dömt att misslyckas.

Den amerikanska konsumenten och de amerikanska företagen, som driver världsekonomin, har lånat alldeles för mycket pengar, och det vi ser nu är att de många bubblorna helt enkelt har spruckit och konsumenter och företag betalar tillbaka på sina skulder. De ekonomiska bekymren är ett direkt resultat av att konsumenter och företag reducerar sina skulder så alla försök från staten att blåsa liv i systemet är dömda att misslyckas. Depressionen kan inte stoppas utan måste ha sin gång, men som Ron Paul sa för några månader sedan: "Det kan politikerna förstås inte erkänna för det skulle göra dem irrelevanta".

Artikel i The Guardian som talar om USA:s sjunkande BNP:
http://www.guardian.co.uk/business/2009/feb/27/us-economy-gdp-recession

Artikel i Dagens Nyheter om Sveriges sjunkande BNP:
http://dn.se/ekonomi/historiskt-ras-for-svensk-bnp-1.809392Mer om videon med Ron Paul hos Samuelssons Rapport:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2009/02/jobba-och-spara-enda-vagen-ur-krisen.html

Att leva efter 2012:
http://innandetsker.blogspot.com/2009/02/sverige-har-upptackt-drdoom.html

American Armageddon Judgment Day:
http://xkorpion.wordpress.com/2009/02/26/ron-paul-what-if-the-american-people-learn-truth/

In the end we're all debt:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/02/when-push-comes-to-shove.html


Alltmedan Musik Från Centrifugen kontemplerar bloggandets framtid:
http://mfc.elmberg.net/2009/02/28/att-blogga-om-det-obehagliga-aka-gora-det-medierna-inte-gor/

3 kommentarer:

Ulrika Ring sa...

För att inte tala om hur hushållen har det...

http://insolvenssthlm.blogspot.com

red sa...

Vi får nog ändå ge folk ett visst personligt ansvar. Jfr "Lyxfällan" där folk är skuldsatta upp över öronen trots att varningsklockorna ringer högt.

Ulrika Ring sa...

Lyxfällan har i princip inget med verkligheten att göra. Att döma 500 000 människor efter ett publikfriande program med strävan att få många tittare så man kan sälja reklamtid låter sig inte göras.

Kronofogden, dvs statens "experter" på skulder har i sin rapport "Alla vill göra rätt för sig" beskrivit vad och vilka mekanismer som ligger bakom en problemfylld skuldsituation. Inte någonstans räknar man upp problematiken som "Lyxfällan" påvisar. Lyxfällan ska betraktas som "underhållning" och inte en verklighetsbeskrivning.

Tror man att "Lyxfällan" speglar de 500 000 personerna som sitter med stora svårigheter så har man inte riktigt förstått problemet.

Verkligheten är något helt annat.
//Ulrika