onsdag 25 februari 2009

Att odla med naturen

Eftersom jag älskar att uttala mig om saker som jag inte begriper så tänkte jag idag ge mig hän åt permakultur. Jag såg nämligen en dokumentär på BBC som hette A Farm For The Future av Rebecca Hosking som handlade om Peak Oil och framtiden för vårt industrialiserade jordbruk. Inte nog med att det i filmen finns en minigenomgång för vad Peak Oil är för något, men producenten sätter allt i relation till sin egen uppväxt på en gård i Devon i sydvästra England. Resultatet blir ytterst sevärt.

I mitten av 1970-talet så började en rörelse för hållbart jordbruk ta form i Australien. Gräsrotsrörelsen leddes av två eldsjälar, Bill Mollison och David Holmgren, som skapade en serie metoder för att växa den mat som konsumerades genom att arbeta med naturen i stället för att motarbeta den. Rörelsen vände sig mot det moderna jordbruket eftersom de såg att det reducerade biodiversiteten på åkrarna, lakade ur jordarna och var onödigt energi-intensivt. Rörelsen har nu vuxit och i nästan varje land så finns det lokala föreningar.

I filmen så visar Hoskings att det verkligen är möjligt att växa grödor utan att plöja och att en stor del av utbytet kan komma från träd som växer på höjden i stället för vertikalt på marken som nu. Problemet är annars att en stor del av dagens jordbruk är inriktat på vete och andra sädesslag något som vi förmodligen kommer att se mindre av i framtiden.

Permakultur Sveriges websida:
http://www.permakultur.se/Permakultur/Hem.html

Om ni vill se på filmen så finns det en del tips om hur ni kan göra i kommentarsfältet på Ron Hopkins postering (annars vet ni var ni kan vända er...):
http://transitionculture.org/2009/02/23/a-farm-for-the-future-essential-viewing/

Mer om hur man kan odla sina egna grönsaker i lägenheten hemma hos Parkettodlaren:
http://parkettodlaren.blogspot.com/2009/01/permaculture-is-it.html

Mer om gödsel på Rebecca's Kitchen:
http://rebeccabakar.blogspot.com/2009/02/avloppsslam-pa-akrarna-positivt-eller.html

Uti vår hage:
http://tesa.tradgardsblogg.se/28593/

och Energirevolutionen:
http://energirevolutionen.blogg.se/2009/february/elhybrider.html

Inga kommentarer: