måndag 9 februari 2009

Hur långlivad blir återhämtningen?

USA:s Institute of Supply Management eller ISM mäter varje månad hur den amerikanska tillverkningsindustrin har skött under föregående månad. Gruppen beräknar ett samlat index där allt under 50 innebär minskad aktivitet och allt över 50 innebär ökad aktivitet. I sin senaste rapport så låg indexet på 35,6 vilket naturligtvis indikerar att tillverkningsindustrin drar sig samman, men takten med vilken den drar sig samman är på nedåtgående och upp från 32,9 i december. Så frågan som dyker upp är naturligtvis: "Är det här början på slutet för de ekonomiska problemen efter bankkrisen?".

Nu finns det säkert en och annan som talar om arbetslösheten. Sant att arbetslösheten i USA i förra månaden steg med nästan 600000 personer, men som Norbert Ore från ISM påpekar i intervjun på Bloomberg så är arbetslösheten en släpande indikator som beskriver situationen för ett par månader sedan. Kom ihåg att världens finansiella system fick en hjärtinfarkt efter det att Lehman Brothers gick under, och att det är effekterna av denna som vi nu skördar i de höga arbetslöshetssiffrorna.

Det är viktigt att komma ihåg att oljepriset har sjunkit med med 2/3 sedan juli förra året. I stället för att betala 4 dollar per gallon bensin så är nu priset långt under två dollar vilket ger amerikanerna er rejäl summa extra varje gång de tankar. För ekonomin så finns det ingen bättre stimulans. Dessutom så är den amerikanska centralbankens utlåningsränta 0 för ögonblicket vilket ytterligare eldar på ekonomin.

Så även om läget är mörkt så finns det tecken på att vändningen är nära. Frågan är då bara hur långlivad återhämtningen blir. I sin senaste Credit Bubble Bulletin så skriver Doug Noland om de långsiktiga effekterna av att finansiera ekonomin med lånade pengar. Han skriver så här:

Nu kallas det på staten för blåsa liv i finansbubblan nästan utan hjälp av privat kredit samtidigt som staten står inför en djupt obalanserad ekonomis som är kraftigt beroende av inflationär kreditökning för att överleva. Att kasta mega-biljoner på vår obalanserade ekonomi är som att tigga om stryk.

Kom ihåg att det var ett kraftigt stigande oljepris som fick hål på bubblan och skapade den nuvarande recessionen. Just nu skapas förutsättningarna för en ännu större bubbla som återigen kommer att spricka så snart oljepriset blir högt nog. Om politikerna har lärt sig något av läxan så döljer de det väl. Vi måste själva göra något åt vårt oljeberoende - NU!



Historiska data över ISM-indexet:
http://www.ism.ws/ISMReport/content.cfm?ItemNumber=10752&navItemNumber=12961


Doug Nolands Credit Bubble Bulletin från 090206:
http://www.prudentbear.com/index.php/commentary/creditbubblebulletin?art_id=10186


Fler bloggar om Doug Noland är Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2009/02/hur-ska-staterna-ta-sig-ur-finansknipan.html


Fler om ISM-indexet är VA-börs:
http://www.va.se/vabors/2009/02/03/pa-vag-upp-ur-djupet/

Redeye-Aktiebloggen:
http://www.redeye.se/aktiebloggen/4092/hur-ska-man-vardera-aktier


Bussföraren:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.7022372

Fler bloggar om arbetslöshet är Der Rikard:
http://rickardarvidsson.blogspot.com/2009/02/bygg-om-sverige.html

Inga kommentarer: