fredag 20 februari 2009

Grattis!

Anledningen till att Peak Oil rörelsen har en sådan tyngd är så klart att de ledande figurerna inte är vem som helst. Om jag inte missminner mig så har Dr. Colin Campbell varit exploateringschef för Nordsjön på BP, Dr. Robert Hirsch har bidragit till avgörande framsteg när det gäller kärnfusionsteknik, Kenneth Deffeyes är professor emeritus på Princeton, Matt Simmons är USA:s ledande finansiär till oljeindustrin och vår egen Kjell Aleklett är professor i globala energisystem i Uppsala. Utan deras engagemang så hade det förmodligen varit ganska tyst om Peak Oil.

I dagarna så fick Kjells grupp en artikel publicerad i Energy Policy som handlar om hur världen är fullständigt beroende av ett litet antal enorma oljefält. I artikeln så skriver författarna så här:

Med vår definition så kan ungefär 500 (vilket svarar till ca. 1% av världens totala fält) karatäriseras som gigantiska oljefält. De bidrog med 60% av världsproduktionen år 2005 och de 20 största bidrog med nästan 25% av världens oljeproduktion.

Så länge oljeproduktionen är på uppåtgående så är det här inget problem, men så snart produktionen har passerat sin maximala nivå och börjar sina så blir det ett stort problem. Tömningstakten är så pass stor att vi inte har en vettig chans att kunna ersätta den olja som försvinner med alternativa energikällor. Dr. Hirsch lade i en rapport från 2005 fram modeller som talade om att USA (vilket är som världen i miniatyr) måste börja framställa alternativ minst 20 år innan peaken för att undvika problem. Nu ser det ut som om vi hade peaken i juli 2008 och det ser ut som om problemen bara har börjat.

Kjell Aleklett skriver på sin blogg:
http://aleklett.wordpress.com/2009/02/18/usas-krispaket-och-gigantiska-oljefalt/#comment-528

Fler bloggar om Peak Oil är Livet efter oljan:
http://efteroljan.blogspot.com/2008/10/last-oil-shock-av-david-strahan-2007.html

En drömmare med öppna ögon:
http://endrommaremedoppnaogon.blogspot.com/2009/02/transition-towns.html

Jag pratar med mig själv:
http://fredrik.welander.org/?p=4106

In the end we're all debt:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/02/iea-om-depleation.html


och Cornucopia:
http://cornubot.blogspot.com/2009/02/flytta.html

Inga kommentarer: