fredag 26 september 2008

Vår tids oljebrist

Samtidigt med att finanskrisen härjar som mest i USA så börjar en smygande bensinbrist göra sig gällande i de sydöstra delarna av landet. Det är något som de amerikanska myndigheterna i normala fall skulle ha hållit under extrem uppsikt, men som nu hamnar i skuggan av Washington Mutuals undergång och fall.

Varje onsdag så offentliggör EIA, som är en del av USA:s energidepartement, en sammanställning över hur stora råolje- och bensinreserverna är. I den senaste sammanställningen så sjönk bensinlagren ned till 179 miljoner fat. Det är den lägsta siffran sedan 1967 då konsumtionen var cirka hälften av dagen 9,7 miljoner fat om dagen.

Reparationerna efter orkanerna Gustav och Ike är ännu inte fullt ut gjorda och produktionen från den mexikanska golfen är fortfarande 800000 fat om dagen mindre än före ovädrena. Raffinaderikapaciteten är nere på 66% av det normala och och en härjande bensinbrist har börjat göra sig gällande i sydstaterna. Som Matt Simmons sa i en intervju på CNBC i somras:

Om vi får bensinbrist här i landet (USA, övers. anm) så är sannolikheten ungefär 90% att folk gör det som de alltid gör i sådana situationer: Tankar för glatta livet. Samtidigt med att folk tömmer tankarna så kommer det att ta tre dagar för reserverna att tömmas och inom sju dagar så har vi inte längre mat i snabbköpen.

Även om en sådan situation ansågs osannolik bara för ett år sedan så är sannolikhetenen idag skrämmande hög.

Artikel i Fortune Magazine om den begynnande bensinbristen:
http://money.cnn.com/2008/09/26/news/economy/gasshortage_okeefe.fortune/index.htm?postversion=2008092613

Artikel i NY Times om samma sak:
http://www.nytimes.com/2008/09/22/us/22gas.html?ref=us

Tom Whipple är allas vår favoritstatistiker:
http://www.energybulletin.net/node/46681

Svenska bloggar om oljebrist är:

Tinas Universum (i Second Life):
http://tinasuniversum.blogspot.com/2008/09/nr-man-inser-att-man-r-p-samma-stlle.html

Mullvaden:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/09/08/att-bygga-for-undergangen/

Pensionismer:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.4226330

och Ninnisaidyes råkade ut för oväntade följdeverkningar av orkanen Ike:
http://ninnisaidyes.blogg.se/2008/september/utkast-hi-ninni.html

2 kommentarer:

Daniel sa...

Jag vill bara påpeka att jag tycker du infogar bra länkar i slutet av dina blogg-texter och också att du har en bra lista på länkar till andra bloggar du läser. Ok, att du länkar till min blogg och mina inlägg gör mig ju inte mindre positiv men "även" de andra texterna och bloggarna är ofta väldigt bra :-)

Eftersom du länkar till Fallows blog kan jag påpeka att magasinet han är knuten till, Atlantic Monthly (http://www.theatlantic.com/) vanligtvis håller en mycket hög klass, i princip oberoende av vad de skriver om. Jag kan rekommendera en prenumeration på den.

Även när man betalar dubbla amerikanska priset för den långväga transporten är den inte dyrare än att prenumerar på en svensk tidning.

reflexions of red sa...

Tack för tipset och berömmet. Jag läste i en av Per T. Ohlssons krönikor i Sydsvenska Dagbladet för en fem-sex år sedan att han tyckte att The Atlantic var bland det bästa han kunde läsa.

Sedan har jag förstått att både Lars-Georg Bergkvist i Svenskan och USA:s förre ambassadör Michael Wood har James Fallows som favoritjournalist.

Vi är alltså långt ifrån ensamma.