måndag 1 september 2008

Mer om Georgien

I dagarna har det kommit en lång rad artiklar som försvarar Rysslands agerande i Georgien samtidigt som de fördömer USA:s. Kanske är det som signaturen Spengler skriver i Asia Times att "USA spelar monopol medan Ryssland spelar schack", men det förändrar inte situationen i sak. Tvärsom så kan de militära framgångarna i Sydossetien och Abchazien få negativa konsekvenser för Ryssland. Om detta skriver Ivan Krastev på den liberala tankesmedjan Centre for Liberal Strategies i Bulgarien. Han ger 3 skäl till det:

1./ Ryssland har varit livrädd för NATO:s expansion i dess bakgård, men attacken mot Georgien ökar stödet för ett NATO-medlemskap i de europeiska länderna.

2./ Polens snabba ratifikation av missilförsvaret skall ses i ljuset av att landets hårdföra ledare hyser ett djupt misstroende mot Ryssland och gärna påskyndar USA:s inflytande i Polen.

3./ Vitrysslands agerande. Samma dag som Ryssland ställde sig frågande till Minsks bristande stöd till Rysslands agerande i Georgien så beordrade Vitrysslands president Lukasjenko sin utrikesminister att öka utbytet med EU och USA.

Jag tror att Putin och Medvedev nu njuter till fullo av att äntligen få stå i centrum för världens intresse. De verkar njuta när vi är rädda. Det blir dock inte bättre av att vi fyller våra tidningar med historier om "ryska segrar och amerikanska förluster". Återtåget som spelare på världsscenen måste ses i ljuset av att de forna grannländerna fortfarande flyr Ryssland till förmål för väst.

Ivan Krastevs essä Russia and the Georgia warOpen Democracy:
http://www.opendemocracy.net/article/russia-and-the-georgia-war-the-great-power-trap

Signaturen Spengler skriver i The Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/JH19Ag04.html

Six pints of bitter, please skriver om Kaukasus:
http://stockholm-moscow.blogspot.com/2008/08/318-krutdurk-men-gstvnligare-n-kaukasus.html

diVERse skriver om Putins intervjuer med västvärldens media:
http://www.kniivila.net/2008/akta-er-vi-ar-galna/

Tilly's blogg skriver om ryska dissidenter:
http://anderstilly.blogspot.com/2008/09/ryssland-georgien-och-ukraina.html

Björnbrum skriver om SCO:
http://bjornbrum.blogspot.com/2008/08/ondiga-stater-och-shanghaigruppen.html

och Jakob Stålhammar skriver om hur utrikespolitiken numera sköts via bloggen:
http://jacobstalhammar.blogspot.com/2008/08/i-framtiden-skts-utrikespolitiken-via.html

Inga kommentarer: