tisdag 23 september 2008

Fortune om Matt Simmons

I en artikel i Fortune Magazine skriver Brian O'Keefe en längre artikel om investmentbankiren/Peak Oil-profeten Matt Simmons. Simmons är styrelseordförande och ägare av firman Simmons & Co som har specialiserat sig på att finansiera oljeindustrin.

Utöver sina djuplodande kunskaper om energisektorn så är han också en ledande Peak Oil-profet. Han kom år 2005 ut med boken Twilight in the Desert som handlade om hur Saudiarabiens påstådda oljereserver bara var en bluff och om vi här i västvärlden litar på deras förmåga att pumpa upp den så kommer vi att få betala dyrt. Det ser nu alltmer ut som om Simmons slog huvudet på spiken när han sade detta.

Anledningen till att vi lyssnar på vad han har att säga är hans rättframma sätt som slår an en ton i publiken. Utöver detta så har han en del idéer som är värda att lyssna på. Bl. a. så talar han om att liberalisera arbetskraften så folk inte längre behöver pendla fram och tillbaka till arbetet - något som vi måste börja tänka på när bensinen blir tillräckligt dyr. Han talar också om att vi måste glömma att i framtiden tro att det är sommar och växtsäsong i snabbköpen året runt, men till sist säger han så här i artikeln:

Hur tragiskt är inte det. Jag borde inte vara den ende som faktiskt har en del idéer om hur vi kan komma ur det här utan att spränga varandra i bitar.

Det är bara att hålla med.

Artikeln i Fortune:
http://money.cnn.com/2008/09/15/news/economy/500dollaroil_okeefe.fortune/index.htm

Fler bloggar om Matt Simmons är bloggen hanky:
http://www.hanky.se/PeakOil/6385

Jonas hållbara blogg skriver om ett självförvållat köpstopp:
http://www.stenling.se/2008/09/08/kpstoppsrapport-juli-och-augusti/

likaså bloggen Köpstopp:
http://notbuying.blogspot.com/2008/09/det-hnder-massor-i-veckan.html

och Livet efter oljan skriver om Gunnar Lindstedts "Olja":
http://efteroljan.blogspot.com/2008/09/olja-av-gunnar-lindstedt-2005.html

Inga kommentarer: