onsdag 17 september 2008

Billigt, billigt

I en lång artikel på Financial Sense reder Daniel Amerman ut begreppen kring försäkringsbolaget AIG och Credit Default Swaps. En stor del av artikeln var skriven för sex månader sedan och nästan allt det han varnade för där utspelar sig just nu inför våra ögon. Han sammanfattar situationen i fyra meningar:

Det Uppenbara

Räddningsaktionen

Det Oundvikliga

Möjligheten

att tjäna pengar. Det Uppenbara är den övergripande kris som går genom de amerikanska finansmarknaderna och som lemlästar de flesta aktörerna. Räddningsaktionen syftar på den amerikanska centralbankens agerande gentemot AIG. Så här kommenterar Peter Schiff i en annan artikel på Financial Sense:

Medan Fannie och Freddie var diskutabla quasi-statliga bolåneinstitut som krävde specialbehandling så finns det inte någon sådan status för AIG. Vem har gett Fed (den amerikanska centralbanken, övers. anm) tillåtelse att trycka pengar för att ta över privata firmor?

Det Oundvikliga kommer att stå allt tydligare under de närmaste månaderna alltmedan CDS-marknaden bryter samman. Slutligen så definierar Amerman situationen som Möjligheten att tjäna pengar. Som investerare så tycker jag själv bättre om marknaderna när det som kan köpas är billigt, och just nu så är jag lika uppspelt som ett barn på julafton. Så vad ska jag köpa i morgon?

Daniel Amermans artikel:
http://www.financialsense.com/fsu/editorials/amerman/2008/0917.html

och Peter Schiffs:
http://www.financialsense.com/fsu/editorials/schiff/2008/0917.html

Svenska bloggar om finanskrisen och AIG är Mr Mekong:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/09/finanskollapsen.html

Ministry of Truth:
http://ministryoftruth.wordpress.com/2008/09/17/ailing-insurance-group/

The Blackjacker:
http://theblackjacker.se/finanskrisen/

Norrlandsfolket:
http://norrlandsfolket.blogspot.com/2008/09/fed-rescues-aig-barclays-buys-lehman-us.html

och Amerikabloggen kommenterar finanskrisen i ljuset av valkampanjen:
http://www.newsmill.se/node/1315

Inga kommentarer: