tisdag 16 september 2008

Georgien, Azerbaijan, Kazakstan och Ryssland

Steve LeVine skriver om Centralasien i Business Week, och i torsdags kom han ut med en artikel om Georgien, Azerbaijan och Ryssland. Artikeln handlar om hur Rysslands korta krig och seger mot Georgien kommer att sätta djupa spår hos oss här i EU under en lång tid framöver. Enligt Levine så handlade konflikten egentligen inte om Georgien utan landet var bara droppen som fick glaset att rinna över.

Som det är nu så går ungefär 1,5 miljoner fat olja om dagen från Chevrons Tengiz-fält i Kazakstan genom BTC-oljeledningen från Baku i Azerbaijan till Ceyhan i Turkiet via Tiblisi i Georgien, och resten går på järnväg genom Georgien. Den riktigt intressanta frågan är nu om Azerbaijan och Georgien kommer att lyckas med att utöka kapaciteten på den oljeledning som går genom länderna med ytterligare 1,5 miljon fat olja eller om de först måste blidga Ryssland.
Ryssland kan uppvisa en lång rad framgångar på senare tid speciellt på energiområdet i Centralasien.

Så vad vill Ryssland? Ryssarna har bl. a. gjort klart för den azeriska regeringen att de vill köpa lika mycket naturgas av Azerbaijan som landet har gått med på att skicka till EU - dvs hela landets reserver. Hur som helst så visade Rysslands premiärminister Vladimir Putin att han inte behöver använda militären något mer efter kriget i Georgien. Nästa gång som någon sätter sig upp mot Mamma Ryssland så behöver han bara stänga av energikranen så får han precis som han vill. De som är på vänsterkanten tycker att det är bra - vi andra tycker att det är tragiskt.

Steve LeVines artikel i Business Week:
http://www.businessweek.com/magazine/content/08_38/b4100074992471.htm

Andra bloggar om Kazakstan är Cold Lazarus:
http://coldlazarus.blogspot.com/2008/09/ryssligt-feltnk.html

liksom UD/RK Samhällsdebatt:
http://uddebatt.wordpress.com/2008/09/03/russia%e2%80%99s-war-in-georgia-and-the-background-chronology-to-it/

Johan Norberg:
http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=08&year=2008#2818

och Allt om Georgien:
http://georgien.bloggsite.se/post/19/13966

Inga kommentarer: