måndag 22 september 2008

Kunstlers profetior

Författaren och journalisten James Howard Kunstler skriver ett mycket läsvärt blogginlägg varje vecka. I sin senaste krönika skriver han så här apropå vår tid som han jämför med det amerikanska inbördeskriget:

[inbördeskriget] präglade vår nationella identitet i ett århundrade - tills vi slängde allt överbord och blev ett samhälle fyllt av övergödda clowner där Vår Herre blev utbytt med Ronald McDonald.

Kunstlers profetior angående Peak Oil har blivit kraftigt kritiserade från flera håll. Bl. a. sade han något liknande angående Y2K-hotet och som vi alla vet så visade det sig vara kraftigt överdrivet. Det tar dock inte bort det faktum att James Kunstler är en väldigt driven krönikör som har prickat in en massa av det som händer just nu med närmast kuslig precision. Kunstler kallar den här perioden precis efter Peak Oil för "The Long Emergency" (så heter också hans bok som kom ut år 2005) där en lång rad essentiella sammhällsfunktioner bryter samman.

Att det finns en otroligt stor vilja bland politikerna att bevara systemet i sin nuvarande form blev tydligt illustrerat i helgen med Hank Paulsons plan om att köpa ut en stor del av Wall Street. Så här sade kongressledamoten John Boehner (R) från Ohio till George Stephanopoulos på ABC i går morse:

I slutänden handlar det inte om Wall Street och inte om de kommersiella papper som vi hör om på nyhterna. Det handlar om att skydda vår ekonomi, skydda amerikanska jobb och våra bankkonton.

Boehner har för övrigt vettiga åsikter och jag blev förvånad över att höra honom tala så här. Problemet är att de krafter som är i rörelse är mycket starkare än några statliga ingripanden. Så samtidigt som världen väntar på att USA skall ta initiativet så är amerikanerna fullt upptagna med att släcka gräsbränder. Jag undrar vilket schackdrag som Putins Ryssland funderar på just nu.

James Kunstlers artikel från 080922:
http://www.kunstler.com/

Chris Dodd och John Boehner blev intervjuade på ABC 080921:
http://www.youtube.com/watch?v=UrTwUD6udtk

Jonas Ek skriver mer om John Boehner:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1740&blogg=26296

liksom Per Bjurman:
http://blogg.aftonbladet.se/20736/perma/936279/

Per Andréasson på Andra Sidan skriver mer om Senator Dodd:
http://peand.blogspot.com/2008/09/back-to-school-night-and-billys-in-town.html

och TOR skriver om Harry Reid och ställer samtidigt en viktig fråga:
http://tor.tumblr.com/post/50004697/majoritetsledaren-i-amerikanska-senaten

2 kommentarer:

Daniel sa...

Jag känner igen det där om clowner/McDonalds och tror att han skrev det redan 1994 i sin bok Geography of Nowhere.

Long emergency står i bokhyllan på kö och kommer att läsas någon gång framåt slutet av året.

red sa...

Det är möjligt att du har rätt. Det är väl ungefär likadant med JHK som med mig själv att han återvinner det mesta som han har tänkt ut.

I mitt tycke så var The Long Emergency inte så stark som jag hade räknat med. Han är faktiskt bättre som krönikör än som författare. Jag har faktiskt inte läst The Geography of Nowhere, men jag får tillföra den till min önskelista.