onsdag 3 september 2008

Vad är skuld?

På sin websida förklarar Chris Martenson en lång rad ekonomiska och finansiella fenomen som har långtgående betydelse för våra vardagliga liv. Presentationen består av PowerPoint-figurer och förklarar hur pengar skapas av bankerna genom utlåning och hur de blir tryckta av centralbankerna via sedelpressarna. Han förklarar allt ifrån vad skuld är till Peak Oil på 2,5 h och resultatet är välorganiserat och lättförståeligt. Han säger bl. a. säger han så här om den amerikanska statskulden:

Skuld är ett krav på mänskligt arbete.

Den amerikanska skulden per capita har aldrig varit så hög som nu.

Skulden har ökat med 16 biljoner dollar de senaste fem åren och det mesta av skulden är på lån som har gått till konsumtion.

Skuldmarknaderna förutsätter att den framtida ekonomin kommer att bli mycket större än den nuvarande.

Sen 1920-talet så har USA nästan aldrig haft mer än 200% av BNP i skuld. Det enda undantaget var på 1930-talet och Den Stora Depressionen då ekonomin krympte signifikant. Det var först i mitten på 1980-talet som skulden tilläts att accelerera på allvar. Eftersom skulder alltid måste bli tillbakabetalda så förutsätter nuvarande skuldnivå att framtidens ekonomi kommer att bli mycket större än den nuvarande. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Chris Martensons Crash Course. Det enda negativa är att sidan laddar riiiiiiktigt långsaaaaamt:
http://www.chrismartenson.com/crashcourse

Ekonomikommentarer skriver om "supply-side economics" som definitivt har varit med om att skapa statsskulden:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/09/nedsippringsteorins-dd.html

Catti Ullström skriver om Barack Obama:
http://cattiullstrom.blogspot.com/2008/09/att-digga-obama.html

Röd-grön solidaritet skriver om flyktingar på Filippinerna:
http://rodgronsolidaritet.wordpress.com/2008/09/03/560000-har-flytt-i-filippinerna-inte-160000/

Ministry of truth skriver om den brittiska statsskulden:
http://ministryoftruth.wordpress.com/2008/09/02/att-belona-idioti-med-skattepengar/

Jessie-Carpe Diem om hur skulder leder till dålig ekonomi:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.4206620

4 kommentarer:

peter pc carlsson sa...

intressant. Tyvärr har USA mycket stora problem närdet gäller ekonomin. Deras dubbla underskott fortsätter att gräva håll i deras möjligheter.

Det kommer att krävas en hel del av kommande president.

red sa...

Visst är det så. Jag undrar om inte Republikanerna spekulerar i en gigantisk valutakris så att skulden kan skrivas av i ett flux.

Daniel sa...

Ja, detta är en riktig rysare. Om oljan blir dyrare och dyrare framöver och detta följs av en ekonomisk "kontraktion" (heter det så på svenska?), klarar då det nuvarande ekonomiska systemet påfrestningarna? Eller kan vi få se en kollaps? Och, vad skulle då detta innebära. Inget bra, men exakt hur dåligt?

red sa...

Ja, och det blev än värre nu i helgen med förstatligandet av Fannie Mae och Freddie Mac. I ett huj så fick de amerikanska skattebetalarna ytterligare 5 biljoner dollar i skuld. Nästa steg är att Fed börjar använda pengapressarna för att betala av. Det är då de riktiga problemen börjar.

(sen sa min mormor att ordet kollaps på svenska innebär att man svimmar. Den bästa svenska översättningen av det engelska collapse är nog sammanbrott.)

Tack för kommentaren.