Men vi är på rätt väg. Lehman går under. AIG kämpar...och hoppas på att staten köper ut dem. Huspriserna i Kalifornien har sjunkit med 30%...och sjunker ytterligare.
Bill Bonner - The Daily Reckoning
USA:s finansminister Hank Paulson visade sig vara av hårdare virke än vad han tidigare har gett prov på, men eftersom han har meddelat att han inte tänker fortsätta som finansminister efter valet i november så gör det ingen skillnad. Den andra tsunamivågen har träffat skutan och marknaderna reagerar i panik.
Försäkringsbolaget AIG, som är ett bolag med en enorm exponering mot marknaden med credit default swaps, är på repet. Vad som ytterst händer med denna 62 biljoner (trillion) dollars marknad står skrivet i stjärnorna. Hela den finansiella sektorn i den amerikanska ekonomin är i gungning.
Roten till problemen är naturligtvis de fallande huspriserna i kombination med dåligt reglerade finansmarknader och högt belånade mäklare. I spelet som har kallats socialism för de rika har USA:s regering försökt att köpa ut hela Wall Street utan att lyckas. Det är oklart om det är omsorg om skattebetalarna eller så att underskotten i finanserna tynger regeringen, men signalen som skickades ut i går var tydlig: Hit men inte längre.
Resultatet är att kapitalismen fungerar och systemet har satt igång en mycket plågsam men ändå självläkande process.
Bill Bonner skriver sin dagliga kolumn:
http://www.dailyreckoning.com/Issues/2008/DR091508.html
Doug Noland är expert på credit default swaps:
http://www.prudentbear.com/index.php/commentary/creditbubblebulletin?art_id=10111
Ekonomistas skriver mer om Lehman Brothers konkurs:
http://ekonomistas.se/2008/09/15/en-bra-konkurs/
liksom Angie Roger:
http://angelaroger.blogspot.com/2008/09/svrt-att-stoppa.html
och Diversifierad:
http://diversifierad.blogspot.com/2008/09/riktigt-dligt.html
och Ekonomikommentarer fortsätter att diskutera altruism:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/09/mer-om-sjlviskt-beteende-bland-smbarn.html
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
2 kommentarer:
Glöm inte att Fannie Mae och Freddie Mac skapades av den amerikanska staten i syfte att erbjuda billiga lån till folket. De var tänkta att konkurrera ut resten av kreditinstituten på marknaden med sin kombination av förmånliga villkor och långsiktighet, så jag skulle nog ändra din rubrik till "socialismen fungerar inte!" (som om det var en nyhet).
Visst har du rätt om Fannie och Freddie, men tycker du att det är ett skäl för regeringen att köpa ut dem? Det tycker inte jag. Som Martin Hutchinson skrev i en postering igår:
Det här är inte ett kapitalismens misslyckande; Fed är ingen kapitalistisk institution och USA har inte haft något kapitalistiskt finansiellt system sedan landet övergav kopplingen till guldet år 1933. I stället är misslyckandet regeringens som skapade Fed utan att reglera hennes handlingar.
länken:
http://www.prudentbear.com/index.php/commentary/bearslair?art_id=10117
Skicka en kommentar