fredag 19 september 2008

Kinesiska ögon

Real News heter en nyhetskanal som fokuserar på oberoende nyheter. Grundaren är en kanadensare vid namn Paul Jay och här intervjuar han den kinesiske ekonomiprofessorn Minqi Li vid Universitetet i Utah. Professor Li lägger i intervjun ut texten för en kommande bok: The rise of China and the Demise of the World Capitalist System som är en väldigt klarsynt redogörelse över Kinas uppgång på världsscenen.

Bl. a. säger Professor Li att Kina står för en tredjedel av världens ökning av energikonsumtion och Kina konsumerar nu omkring 10% av världens olja. Eftersom ökningstakten ligger på mer än 10% om året så innebär det att Kinas oljekonsumtion kommer att fördubblas fram till 2015. Detta samtidigt med att vi redan ser tecken på begränsningar i hur mycket de oljeproducerande länderna kan pumpa ut ur marken. Professor Li tecknar ett dystert porträtt av framtiden med Kinas enorma hunger för energi och andra naturresurser som står mot USA:s och EU:s samtidigt som världens oljeproduktion är vid sitt historiska maximum.

Problemen stannar dock inte här utan Kina är också det land i världen som har de största dollarreserverna. Den kinsesiska staten har närmare 2 biljoner dollar i valutareserver. Speciellt i dessa tider av djup oro på finansmarknaderna så måste den amerikanska regeringen tacka sin lyckliga stjärna för att den kinesiska staten faktiskt fortfarande köper upp den amerikanska statsskulden. Skulle de inte ha gjort det så skulle den amerikanska dollarn falla som en sten. I en artikel i förra veckan i den officiella kinesiska tidningen People's Daily (ej online) så sade en kinesisk akademiker att "världen måste börja överväga att bygga ett nytt finansiellt system som inte längre är beroende av USA".

Tecknen är tydliga nog. I en inte alltför avlägsen framtid kommer amerikanska intressen att stöta samman med kinesiska. När det händer så vill i alla fall inte jag vara i vägen.De andra avsnitten finns här:
http://therealnews.com/t/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=74&jumival=188

Artikel om Kinas nya hot om en ny valutaordning:
http://www.reuters.com/article/businessNews/idUSPEK4365020080917?feedType=RSS&feedName=businessNews&rpc=23&sp=true

Svenska bloggar om Kina är bl. a. Oswalds Popcorn:
http://kempagbg.blogspot.com/2008/09/china-twelve-points-chine-douze-point.html

Snickarjävel:
http://snickarjavel.blogspot.com/2008/09/sluta-dansa-verhuvudtaget.html

Spanarn:
http://hygienkonsult.blogspot.com/2008/09/matskandal.html

och Free and Thinking:
http://blogg.idg.se/free_thinking/entry.jsp?messid=5305

2 kommentarer:

Daniel sa...

Fanns det några antydningar i artikeln i People's Daily om hur ett sådant av USA oberoende finansiellt system skulle kunna se ut?

Att tänka tankar som rör sig om något bortom rådande finanasiella system ligger nog bortom de flestas fantasihorisont och är alltid intressanta...

red sa...

Daniel,

Det är klart att kineserna är fria att tänka fritt kring allt det som rör dem. Allt annat skulle vara mycket märkligt. Anledningen till att artikeln är signifikant är att den är publicerad i ett officiellt organ för det kinesiska kommunistpartiet.

Professor Jianjun säger inte rent ut hur han tänker sig det alternativa finansiella systemet, men fler än jag tror att han syftar på någon form av koppling till guld eller silver.

Samtidigt med att en sådan reform tillkännages så dödförklarar Kina dollarn och euron.