söndag 21 september 2008

Sarah Palin och oljan

Eftersom jag stöder Barack Obamas presidentkampanj så tänkte jag idag ge mig ut och kritisera John McCains val av vice-presidentkandidat, Sarah Palin. I en krönika i Dagens Nyheter skriver Göran Rosenberg om Palins hemstat Alaska och dess ekonomi:

Beroendet av omvärlden är det mest uppenbara. Alaskas ekonomi är helt beroende av intäkterna från oljan, som i sin tur är helt beroende av priserna och efterfrågan på världsmarknaden. Oljeintäkterna täcker åttiofyra procent av delstatens budget (Alaska har varken inkomstskatt eller varuskatt). Det är oljan som finansierar vägarna och skolorna och poliserna, liksom de årliga kontantbidragen från staten till invånarna. Bara i år kommer varje man, kvinna och barn (!) i Alaska att få den nätta summan av 3 269 dollar direkt i handen. Inte så konstigt om opinionsstödet för mer oljeborrning i Alaska är kompakt (75 procent).

I vänsterorganet The Nation skriver Michael Klare en artikel som handlar om samma sak. Citat:

Sedan hon tillträdde som guvernör 2006 så har Palin haft ett enda övergripande mål: att öka Alaskas inkomster från olje- och gasproduktionen.

Hon har främst gjort detta genom att driva på två lagstiftningar. En som beskattar oljebolagen mer och en som ska underlätta byggandet av en oljeledning från Alaska till övriga USA. Den första lagen innebär utöver skattehöjningar samtidigt skattelättnader för bolag som vill borra efter olja i Alaska vilket främjar nyprospektering och den andra främjar förutsättningarna för ökad olje- och gasproduktion i Alaska. Det är i och för sig ingen dålig politik, men eftersom Palin bara har erfarenhet av att leda Alaska, och oljeinkomsterna står för 42% av delstatens samlade inkomster, så har hon absolut ingen erfarenhet av att leda en sådan komplex ekonomi som den amerikanska.

Dessutom så har hon uttalat sig negativt om förnyelsebar energi. Så här sade hon till en reporter för tidsskriften Oil & Gas Journal:

Jag vill inte att saker och ting går för långt med den förnyelsebara energin, speciellt eftersom den kräver ekonomiskt stöd i form av subventioner samtidigt med att den inte tar hänsyn till energin som redan finns till vårt förfogande.

En vice-president kandidat som uttalar sig så i en tid då världen står inför sin historiska topp i oljeproduktionen är helt enkelt inte lämpad för uppgiften att leda världens största ekonomi.

Michael Klares artikel:
http://www.thenation.com/doc/20081006/klare

Göran Rosenbergs krönika:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=828961

Fler bloggar om Sarah Palin är Gester med ord:
http://www.gester.se/politik/yrkesforbud-for-religiosa/

Kurranz:
http://kurranz.blogg.se/2008/september/liberalisera-vapenlagarna.html

Skick:
http://www.skick.se/2008/09/sarah-palin-och-klimatfrgan.html

Steve Lando:
http://stevelando.blogspot.com/2008/09/beast-of-alaska.html

Inga kommentarer: