söndag 31 augusti 2008

Var är ledarskapet?

Statsminister Fredrik Reinfeldt blev intervjuvad av Lars Adaktusson på TV8 häromdagen. Reinfeldts lågmälda och teknokratiska framtoning gör det svårt att få grepp på honom, men en freudiansk felsägning gör att jag undrar vem det är som styr Sverige 2008. Det var på en fråga om ungdomsarbetslösheten som Reinfeldt svarade:
  • Det är ändå en av de grupper där vi haft en av de bästa sysselsättningsutvecklingarna de senaste åren, men visst, jag tänker ställa frågan till Mona Sahlin i det läget om det är rätt att ta bort de tio miljarder i särskild lättnad i arbetsgivaravgifter för alla ungdomar under 26 år som regeringen har infört...
Lars Adaktusson visste inte vart han skulle ta vägen och han högg till med följande:
  • Ställa frågan till Mona Sahlin? Är det inte regeringens misslyckande?
och Reinfeldt ser ut som en olydig skolpojke som blivit uppkallad till rektorn, men så fortsätter den vanliga svadan och Adaktusson följer tyvärr inte upp.

Är det verkligen så illa att Reinfeldt ser att Allians för Sverige endast har makten till låns i fyra år i en socialdemokratisk hegemoni? I sådana fall så är Sveriges bekymmer allvarligare än jag först trodde. Dessutom så talade Reinfeldt inte en enda gång om energifrågorna även om det är de som är grundorsaken till de ekonomiska problem som vi ser just nu. Statsministern har helt enkelt förpassat frågan till en del av Maud Olofssons Näringsdepartement där den allt att döma för en tynande tillvaro. Vad vet jag? -Kanske försvinner problemen om vi bara ignorerar dem tillräckligt länge?

Vi behöver ha ledare som klart och tydligt kan formulera problemet och komma upp med lösningar så att vanliga Svenskar förstår. Vi behöver ledare som på ett trovärdigt sätt kan tala om för folk att vi inte längre kan åtnjuta samma bekvämligheter som vi har varit vana vid. Vi behöver ha ledare som kan lotsa Sverige igenom den allvarligaste krisen som vi har upplevt i vår livstid. Hittills ser vi inga tecken på detta. Så precis när vi behöver ledarskapet som allra mest så stoppar våra ledare huvudet i sanden.

Hur ska detta gå?

Statsminister Fredrik Reinfeldt blir intervjuvad av Lars Adaktusson på TV8:
http://viastream.player.mtgnewmedia.se/inner.php?TvSkin=tv8_swe&TvFlag=tv8

Bloggat i övrigt:

Anna Rahm jämför Adaktussons med Bergströms vilket också Paul Lindquist gör, Some Like It Hot var med om inspelningen, Erik Svansbo skriver om Svenskt bistånd till Eritrea, Annie skriver om Public Service, Motbilder skriver om amerikanska hjälparbetare i Georgien, och Ekonomikommentarer skriver om mänskligt beteende (kanske kan jag tipsa om Adam Curtis dokumentär The Trap om spelteori och politik på YouTube).


2 kommentarer:

Johan sa...

Det verkar som hela västvärlden lider av en seriös brist på ledarskap just nu. Ingen gör något och alla tror att problemen ska lösa sig själv, är de(de ledande politikerna) möjligtvis för rädda för att berätta åt oss att förändringar är på väg eller är de bara okunniga?

Med tanken på svenska politikers (brist på) utbildning rent allmänt så kanske det sistnämnda är fallet här...

red sa...

Johan,

Jag vägrar att tro att det har med utbildningsnivån att göra. Ledarskap kräver mer än bara kunskaper. Om någon kunde ta ett steg framåt och säga att "vi har inget att frukta annat än fruktan själv" så skulle mycket vara vunnet.