måndag 25 augusti 2008

Dokumentär om USA:s budgetunderskott

David Walker var tidigare huvudcontroller för GAO vilket är USA:s motsvarighet till Riksrevisionsverket. Han sa upp sig i mars efter stora kontroverser med den amerikanska kongressen och är numera VD för en fond som strävar efter lägre utgifter. Walkers hållningar om att USA spenderar för mycket pengar och befinner sig i samma läge som det romerska imperiet innan det gick under har inte varit speciellt populära i Washington.

Nu medverkar Walker i en ny dokumentärfilm av Patrick Creadon som heter I.O.U.S.A och handlar om USA:s budgetunderskott. Andra viktiga röster i filmen är Warren Buffet och Ron Paul. Som David Walker säger i filmen så har USA fyra stora underskott:

1./ Budgetunderskottet som just nu uppgår till 8,7 biljoner dollar.

2./ Underskottet i sparade pengar. Amerikanerna spenderar mer än de sparar.

3./ Handelsunderskottet med utlandet.

4./ Underskottet i ledarskap som Walker kallar för det allvarligaste underskottet.

Som han säger i filmen så tickar klockan fort ned för USA. Jag har inte hittat hela filmen på internet men om ni är intresserade så kolla på den här länken där viktiga klipp i filmen är med:
Fler bloggar om USA:s budgetunderskott är Mujii:
http://mujii.blogspot.com/2008/08/ivanka-trump-born-rich-tradingportfljen.html

och Life is a bitch:
http://www.lifeisabitch.se/archives/8

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan dollarn stiga i värde när USA behöver låna upp enorma summor pengar för att täcka budgetunderskotten samtidigt som räntan är 2% dvs mindre än inflationen?
Rob

red sa...

Rob,

Tja, vad kan jag säga. Ibland så reagerar marknaden irrationellt.

Jag tror att anledningen till att dollarn stiger är att guldet, oljan och alla andra råvaror har fallit i värde. Det är en normal korrektion i råvarusammanhang. Det bästa sättet att förvissa sig om att vi befinner oss i en råvaruboom är att kolla på prisutvecklingen över flera år.

En annan anledning är kanske att den europeiska ekonomin har visat tecken på svaghet. Faller euron så stiger dollarn. Det gör dock ingenting åt min slutsats att bägge valutorna är på väg mot en kris.

Richard sa...

tjena!

Tackar för länken i det här inlägget, vill bara säga att den är ändrad.

http://www.lifeisabitch.se/bush-i-knana-pa-kineserna/

mvh
Richard