fredag 29 augusti 2008

Skotsk olja

Eftersom jag numera bor i sydöstra England så har jag ett naturligt intresse av inhemsk politik i Storbritannien. I en serie närmast panikartade posteringar på The Oil Drum-Europe skriver Euan Mearns om Storbritanniens vacklande oljeproduktion och dess ekonomi. Förra året så gick Storbritannien från att vara oljeexportör till att bli en nettoimportör av olja. De stora oljebolagen har dessutom haft lekstuga med de brittiska oljereserverna som till stor del har sålts till reapris på den internationella marknaden under 1990-talet och i början av 00-talet. Nordsjöns oljeproduktion befinner sig nu i fritt fall med en minskningstakt på omkring 8% och det här får naturligtvis ekonomiska konsekvenser.

Jag vill inte säga att husmarknaden är annat än indirekt relaterat till oljepriset, men ett högre oljepris gör det svårare för The Bank of England att obemärkt injicera pengar i systemet och på så sätt blåsa upp fastighetsbubblan. Huspriserna har hittills fallit med 7,6% på årsbasis vilket naturligtvis skapar alla möjliga ekonomiska problem och är huvudanledningen till att Gordon Brown är så illa omtyckt bland väljarna. Dessutom så snackas det allt mer om skotsk självständighet och att bryta den 300 år gamla unionen med England eftersom det är i Skottland som oljefälten huvudsakligen finns. Skottland med sina fem miljoner invånare skulle en kort period bli ett av Europas rikaste länder efter Norge med en stor export söderut. Det kanske kan betraktas som en snapsidé, men bara det att det nämns i debatten visar på oljans inneboende kraft som konfliktkälla.

Euan Mearns skriver i The Oil Drum-Europe

Bloggat i övrigt:

Ekonomikommentarer skriver mer om världens fattiga befolkning, Strötankar och Sentenser om den anglosaxiska demokratiexporten, Heja världen läser en bok om turism och Gröna realisten letar reda på häpnadsväckande sanningar om våra riksdagsmän och kvinnor.

Inga kommentarer: