tisdag 27 januari 2009

Yen och dollar

I en artikel i Asia Times skriver den japanske journalisten Kosuke Takahashi om dollarn som världens reservvaluta, dess framtidsutsikter och finanskrisen. Artikeln är intressant för den ger ett japanskt perspektiv på den kommande valutakrisen.

Takahashi refererar till en bästsäljande bok av den Harvardutbildade Iwao Nakatani. Boken beskriver priset som omvärlden får betala för att ha den amerikanska dollarn som världens reservvaluta. Även om den amerikanska ekonomin kör enorma underskott så är USA:s skulder i dollar, vilket betyder att den amerikanska regeringen kan trycka upp pengarna ifall det skulle behövas. Baksidan av det här är ju naturligtvis att en sådan politik är inflationsdrivande och priset på statsobligationerna som utländska investerare köper stiger, men det är det ingen som tänker på när det råder finanskris.

Enligt den Internationella Valuta Fonden (IMF) så är Japan den näst största finansiären av amerikansk skuld och japanerna har mer än en biljon dollar i reserver. Om den japanska staten bestämmer sig för att den vill lösa in dessa på en gång så får vi en valutakris som ett brev på posten. Det behöver nu inte ens gå så långt att Japan och Kina dumpar sina reserver på marknaden. Bara det att länderna har mindre pengar att investera kan skapa grogrunden till ett sammanbrott för dollarn. I november så sjönk japans industiella produktion med 8.1% vilket kraftigt minskar förmågan att finansiera utländsk och i synnerhet amerikansk skuld. Den senaste tidens uppgång i dollarn kan visa sig att vara högst tillfällig. De stora finansiella institutionerna i USA har haft kontrakt med marginaler att möta i just US dollar och varit tvungna att köpa dollar på valutamarknaderna. Ballongen kommer inte att fortsätta upp i skyn i evighet utan kommer förr eller senare att falla till marken.

Andra bloggare yen är Flavianopolis:
http://flavianopolis.blogspot.com/2009/01/ar-yen-overvarderad.html

Stefan Karlsson:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2009/01/when-will-yen-bubble-burst.html

Goda Nyheter har en intressant bloggidé:
http://baettrenyheter.blogspot.com/2009/01/rally-pa-tokyoborsen.html

Andra bloggare om dollarn som reservvaluta är Viskningar och rop:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.6825829

och Veckobladet:
http://veckobladet-lund.blogspot.com/2009/01/joseph-stiglitz-ojmlikheten-r-roten.html

Inga kommentarer: