Idag tänkte jag tala om den ökande skillnaden i avkastning på 10-års statsobligationer inom länderna i eurosamarbetet. Euron är ju som bekant ingen nationell valuta utan en valuta som spänner över flera länder. Länderna har dessutom olika lagstiftning på skatteområdet vilket leder till extrema obalanser speciellt i kristider som vi har sett över de senaste månaderna.
Det inneboende problemet är ju naturligtvis att länderna har olika lagstiftning på skatteområdet. Skuldbördan inom euro-samarbetet är dessutom väldigt åtskild. Länder som Italien och Grekland har extremt stora skulder i förhållande till Tyskland så det är inte så konstigt att investerare kräver högre avkastning för att låna pengar till den grekiska staten än till den tyska. I en intervju på Financial Sense så säger Louis-Vincent Gave att den italienska staten måste hosta upp med 25 miljarder euro bara för att vara kvar i euroklubben. Före euron så var ländernas standardlösning att trycka pengar och inflatera sig ur problemet, men den vägen är nu stängd. ECB har naturligtvis slängt regelverket i huvudet på dem och sagt att "Se här, stadgarna föreskriver att ni inte får ha några underskott".
Problemet är nu akut stort och skillnaden i avkastning i 10-års statsobligationer mellan Grekland och Tyskland är nu uppe och nosar på 250-basispunkter. Förra fredagen så fick vi veta att Standard & Poor överväger att klassa ner Greklands kreditvärdering vilket kastade ytterligare bränsle på elden. Lösningen på problemet är ju naturligtvis ett djupare samarbete som även spänner över skattepolitiken, men med tanke på opinionsläget så ser det inte direkt ljust ut. Ingen vet hur det kommer att sluta, men om ECB inte gör något åt situationen så kommer länder som Italien, Grekland och Irland att se sig tvungna att lämna eurosamarbetet innan året är slut. Å andra sidan om ECB går länderna till mötes och inflaterar så kommer euron att försvagas kraftigt. Hur som helst så är det ingen bra tidpunkt att argumentera för medlemskap i eurosamarbetet.
John Authers skriver Financial Times:
http://www.ft.com/cms/s/9f80f414-e0da-11dd-b0e8-000077b07658,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F9f80f414-e0da-11dd-b0e8-000077b07658.html%3Fnclick_check%3D1&_i_referer=http%3A%2F%2Fvindmolla.blogspot.com%2F2009%2F01%2F30-risk-att-euron-spricker.html&nclick_check=1
Louis-Vincent Gave talar med Jim Puplava:
http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2009-0110-2.mp3
Mer om Euro-ländernas upplåning hos Cornucopia:
http://cornubot.blogspot.com/2009/01/slut-p-det-roliga.html
och hos Investeringar i vindmöllor och förnyelsebar energi:
http://vindmolla.blogspot.com/2009/01/30-risk-att-euron-spricker.html
VA-bloggen skriver om hur svag Euron är:
http://www.va.se/asikter/bloggar/makrobloggen/2009/01/13/allt-svagare-euro/
Jonas Morian skriver om Folkpartiets valplattform inför EU-valet:
http://promemorian.blogspot.com/2009/01/ett-eu-val-om-europafrgor.html
och Daniel Mathisen argumenterar för svenskt medlemskap i Euro-samarbetet:
http://www.danielmathisen.com/2009/01/euron-r-en-del-av-lsnignen.html
medan A. Mikael Eriksson talar om protesterna mot EU-samarbetet:
http://amikaeleriksson.blogspot.com/2009/01/vljarfraktets-ansikte-forts.html
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
1 kommentar:
Bara en snabb kommentar att jag uppskattar dina reflektioner.
Keep it up amigo!
Skicka en kommentar